
Je kent de aardappelkroket, de garnaalkroket, de kaaskroket... Maar ken je ook de groentenkroket?
Raf & Rani gingen op zoek naar het beste recept voor een groetenkroket en schakelden daarbij de hulp in van groentenchef Seppe Nobels.
Hoe maak je de Joe groentenkroket
Voor 4 personen
Voor de wilde champignons
- 1/2 kg wildpluk champignons
- 1 fijn gesneden sjalot
- 1 teen look
- Walnotenolie
- 20 gr boter
- Eigeel
- Panko
- Paneermeel
- Bloem
Voor de mayonaise
- Mayonaise
- Walnoten
- Extra mosterd
Voor de saus
- 6 gr poeder van eekhoorntjesbrood (of andere gedroogde paddestoelen die je mixt in de blender.)
- 80 gr geraspte cheddar
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 20 cl melk
- Peper en zout
Voor de afwerking
- Hooi / dennennaalden / rozemarijn
BEREIDINGSWIJZE:
- Maak de champignons proper met een borstel en snij ze in duxelles. Snij de sjalotten en look fijn en voeg ze toe. Besprenkel alles met de walnootolie en breng op smaak met peper en zout.
- Maak de saus. Begin met een roux door de boter en de bloem te mengen op het vuur. Wacht tot je een koekjesgeur gewaar wordt en bind dan met de melk. Voeg tenslotte kaas en het poeder van eekhoorntjesbrood toe. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
- Meng het champignonmengsel met de saus en doe in een spuitzak. Bedek een bakplaat met bakpapier en spuit kroketjes van het mengsel.
- Paneer de kroketjes met bloem, eigeel waar je een snuif zout aan toevoegde, en panko gemengd met broodkruim (50/50). Frituur de kroketten op 180°C tot ze goudbruin zijn. Besprenkel met fijn zout als ze warm zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
- Hak de gepekelde walnoten fijn en meng die met de mayonaise als dipsaus voor de kroketjes.
- Serveer de kroketten op hooi, dennennaalden en rozemarijn (bij voorkeur in een gietijzeren pot) zodat je de kroketten kan roken op deze aroma’s.
Wil je de Joe-kroket van meesterpatissier Roger Van Damme maken? Je vindt het recept hier.