Syrië Turkije 12-12

Wat gebeurt er met jouw donatie aan Syrië-Turkije 12-12?

20230306 1212 anke sven 001

Vandaag bundelen verschillende radiozenders de krachten om Consortium 12-12 te steunen, na de aardbeving in Turkije en Syrië. Onder de noemer “People help the people” zamelen alle Vlaamse radiozenders samen geld in door verzoekplaten van luisteraars te draaien. Maar wat gebeurt er daarna met al het ingezamelde geld? 

Hoe wordt jouw geld verdeeld?

Het consortium 12-12 is geen goed doel op zich. Het een samenwerking tussen zeven goede doelen: Caritas International België, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International en UNICEF België

Al het geld dat wordt ingezameld, wordt over de verschillende organisaties verdeeld. Maar niet elke organisatie zal evenveel geld ontvangen. De verdeling gebeurt op basis van een verdeelsleutel. Die wordt jaarlijks berekend op basis van het aantal giften dat elke organisatie ontvangt en de kosten die ze maken voor de fondsenwervingen. De huidige verdeling:  

Wat gebeurt er met mijn geld?

Eens het geld over de organisaties verdeeld is, zullen zij er concrete hulp mee bieden. Elke organisatie heeft een eigen expertise en zal werken rond bepaalde noden in het rampgebied. Dat kan van gaan van het opvangen van vluchtelingen en dringende gezondheidszorg tot voedselbedeling of psychosociale begeleiding. 

Uiteraard hebben de NGO’s ook werkingskosten. Dus een deel van het ingezamelde geld gaat naar kosten van de organisatie zelf. Dat kan bijvoorbeeld IT, personeelskosten en communicatie zijn. De goede doelen van het consortium communiceren daar open over. Rode Kruis Vlaanderen laat weten dat bij hen zo’n 12 procent van het ingezamelde geld naar werkingskosten gaat.

Waar kan ik geld storten?

Wie een gift wil doen, kan terecht op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 of online via deze link