
Vanaf woensdag 16 november zie je Piet Huysentruyt opnieuw bij VTM met een gloednieuwe reeks van SOS Piet.
Daarom hoor je hem deze week elke ochtend bij Sven & Anke om half 7 met een kooktip.
Quatre Quart
Ten eerste:
- Gebruik 250 g bloem, 250 suiker, 250 g boter en 4 eieren.
Ten tweede:
- Klop de eieren op met de suiker tot een stevige, schuimige massa.
Ten derde:
- Meng de zacht gesmolten boter en bloem voorzichtig door de schuimige massa en bak 45 à 60 minuten op 180 graden.
Niet doen: haal de cake niet uit de oven zonder te controleren of hij gaar is.
Dat doe je met een naald of een lang mes. Prik in de cake. Als het mes of de naald droog blijft, is de cake gaar.
Lasagne
Ten eerste:
- Maak een klassieke spaghettisaus en een klassieke bechamelsaus.
Ten tweede:
- Maak lekkere spinazie met look en spek
Ten derde:
- Leg kaas en hesp tussen de lagen.
Kook de vellen niet voor, die garen mee in de saus, in de oven.
Zorg ervoor dat de saus goed ingekookt is.
Frietjes bakken
Ten eerste:
- De frieten snijden en wassen zodat al het overtollige zetmeel eraf gespoeld wordt.
Ten tweede:
- De frietjes een eerste keer op 160 graden bakken zodat ze mooi gaar zijn en een lekkere puree hebben vanbinnen.
Ten derde:
- De frietjes voor de tweede keer bakken op 180 graden zodat ze mooi bruin, krokant zijn.
Tussen de twee bakbeurten de frietjes laten afkoelen en zout toevoegen op het laatste.
Stoverij
Ten eerste:
- Bak het vlees mooi bruin aan langs alle kanten in de boter en voeg er daarna de gesneden ajuin aan toe.
Ten tweede:
- Overstrooi het geheel met bloem en bevochtig met bier, water en een eetlepel Piet Huysentruyt-bouillon.
Ten derde:
- Laat alles anderhalf uur tot twee uur zachtjes garen. Laat zeker niet goed doorkoken want dan gaat het vlees verstrammen en gebruik geen bitter bier.
Mayonaise
Ten eerste:
- breng alle ingrediënten samen: 1 eiwit, 1 eigeel, 1 lepel mosterd, 2 el azijn, 2 el water en 5 dl arachideolie.
- doe alles in een smalle maatbeker.
Ten tweede:
- zet mixer in maatbeker en mix van onder naar boven.
Ten derde:
- mix alles voorzichtig en ga niet te snel van onder naar boven anders gaat het schiften
- let erop dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn