Raf & Rani

Yanny of Laurel? Welke naam hoor jij?

Header raf

Op het internet staat een kort audiofragment dat voor heel wat discussie zorgt: een stem die herhaaldelijk de naam 'Yanny' of 'Laurel' zegt. 

De meningen zijn verdeeld. Sommigen horen ‘Yanny’ terwijl anderen eerder ‘Laurel’ verstaan.

Yanny of Laurel? Raf Van Brussel vroeg het aan de redactie van Joe.


Raf & Rani zochten naar een logische verklaring en spraken met cognitief psycholoog Wouter Duyck.


Welke van de twee namen je hoort, is afhankelijk van verschillende factoren. Maar eerst is het belangrijk dat je weet hoe het brein taal verwerkt.

Als je een woord hoort, denk je dat het altijd op dezelfde manier wordt uitgesproken, dat is niet het geval. Mensen zijn variabel in de spraak die ze produceren. Wanneer je bijvoorbeeld 'Rani' uitspreekt en je bekijkt de frequenties op een computer dan merk je continu verschillende frequenties op.

Een klank bestaat altijd uit meerdere frequenties. Wanneer je bij het Yanny/Laurel-fragment voornamelijk luistert naar de hoge frequenties dan hoor je 'Yanny'. Als je eerder naar de lage frequenties luistert dan hoor je hoogstwaarschijnlijk 'Laurel'. Dus bij dit specifieke audiofragment zit het tussen de twee.

Als je vaker met kinderstemmen in contact komt, heb je de neiging om eerder naar de hogere frequenties te luisteren waardoor je dus 'Yanny' hoort. Mensen die meer naar de radio luisteren waar een zware bas uit komt, gaan eerder naar lagere frequenties luisteren en dus 'Laurel' horen.

Daarnaast hangt het ook af van hoe hard je geluid staat, hoe goed je gehoor is en wat je verwacht te horen.

In 2015 deed zich een soortgelijke situatie voor met 'The Dress'. Er was toen twijfel over de kleur van de jurk. Is ze blauw met zwart of eerder wit met goud?

Exact drie jaar geleden zorgde dus deze jurk voor verhitte discussies op het internet.