Top 2000

Wist je dat deze Top 2000-hits covers zijn?

De Top 2000 staat vol pareltjes uit onze muziekgeschiedenis, maar het zijn niet altijd de originelen die de playlist van je leven bepalen.

We hebben enkele van die covers eruit gepikt en laten je kennis maken met het, soms erg verrassende, origineel.

Valerie

Je kent zeker en vast 'Valerie' van Amy Winehouse en Mark Ronson, maar wist je dat het eigenlijk een cover was? Een jaar voordat Amy en Mark de studio indoken om Valerie op te nemen, brachten The Zutons het nummer uit. 


Nog een leuk weetje: Amy Winehouse is helemaal niet te zien in de videoclip bij het nummer.


Respect

Iedereen schreeuwt mee wanneer 'Respect' van Aretha Franklin door de speakers klinkt, maar eigenlijk is Otis Redding de man die alle eer toebehoort. Twee jaar voor Aretha bracht hij het nummer uit.


Franklin voegde aan haar versie de iconische woorden "R-E-S-P-E-C-T. Find out what it means to me." toe waarmee ze haar steun betuigde voor geëmancipeerde vrouwen. Het leverde haar twee Grammy Awards op voor "Beste Rhythm & Blues Opname" and "Beste Vrouwelijke Rhythm & Blues Solo-optreden"


Red Red Wine

Dankzij UB40 krijgen we sinds 1983 geregeld zin in een glas rode wijn, maar wist je dat Neil Diamond in 1968 'Red, Red, Wine' al uitbracht?

Een jaar na Neil Diamond nam de Jamaicaanse artiest Tony Tribe het nummer onder handen. Het is zijn reggaesound die UB40 aanspreekt en ervoor zorgt dat wij kunnen genieten van de zwoele versie zoals we hem terugvinden in de Top 2000.
Twee keer prijs

Soms haalt niet alleen de cover onze Top 2000 maar ook het origineel.

De dames van Bananarama coverden 'Venus' van Shocking Blue. Onze luisteraars zijn fan van beide versies en dus vind je 'Venus' twee keer terug in de playlist van je leven.Dat is niet het enige nummer met twee noteringen trouwens.

Ook 'Always On My Mind' vind je twee keer terug in de Top 2000. Zo is er de versie van Pet Shop Boys die zich lieten inspireren door Elvis Presley. Die laatste haalde de boter dan weer bij Brenda Lee.


Mariah Carey vond inspiratie bij Harry Nilsson en elk scoren ze met hun eigen versie van 'Without You' in onze Top 2000. Faith No More en The Commodores doen dan weer hetzelfde met 'I'm easy' / 'Easy'. Jammer genoeg haalde de Bulgaarse versie de Top 200 nét niet.