Top 2000

Top 2000: liedjes over vrouwen

Joe default

Er zijn veel liedjes geschreven over of voor bepaalde vrouwen. Hier een kort overzicht van bekende vrouwen die de Top 2000 haalden.

The Rolling Stones - Angie

Wie Angie zegt, denkt meteen aan deze greatest hit van The Rolling Stones. Keith Richards schreef de prachtige ballade, maar er is veel discussie over wie het liedje nu gaat. Richards zelf zegt dat hij het voor zijn dochter Angela heeft geschreven. Toch geloven de meeste fans dat Angie verwijst naar Angela, de toenmalige vrouw van David Bowie waar Mick Jagger een relatie mee had. Het feit dat het liedje over het einde van een relatie gaat, zou dit bevestigen.

Eric Clapton - Layla

Clapton bracht de single uit met zijn groep Derek & The Dominos in 1972. Layla verwijst naar een Perzisch verhaal over de onbereikbare Layla. Clapton schreef het lied voor Pattie Boyd, de toenmalige echtgenote van zijn vriend George Harrison, waarop hij verliefd was. Walter Grootaers vernoemde zijn dochter naar het lied, en de Kreuners scoorden vervolgens een hit met het lied met dezelfde titel.

Rob de Nijs - Malle Babbe

Lennaert Nijgh, de bekende Nederlandse componist, schreef de tekst van Malle Babbe en Boudewijn de Groot maakte de muziek. Het betekende de doorbraak van Rob de Nijs in 1975. Malle Babbe was geïnspireerd op een schilderij van Frans Hals uit 1633, maar achteraf bleek dat Nijgh het verkeerde schilderij in zijn hoofd had bij het schrijven van de tekst.

Clouseau - Anne

Anne, als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen. Iedereen kan de hit van Clouseau wel meezingen, maar wie was Anne? Nee, het was niet het lief van Koen of Kris, maar wel van Geert Hanssens. Hanssens was de bassist van de groep, net voor de grote doorbraak. Hij schreef de tekst voor zijn liefje An Lesandré.

Leonard Cohen / VOF De Kunst - Suzanne

Er staan twee liedjes met de titel Suzanne in de Top 2000. De Nederlandse groep VOF De Kunst bezingt een spannend avondje van de zanger met een Suzanne, Leonard Cohen had een echte Suzanne voor ogen toen hij het liedje schreef. Hij had namelijk een platonische liefdesverhouding met een zekere Suzanne Verdal, de vriendin van beeldhouwer Armand Vaillancourt. Leonard en Suzanne gingen veel met elkaar om begin jaren 60 in Montreal. Dit bezingt Cohen in het liedje. In interviews hebben ze allebei verklaard dat ze nooit samen in bed zijn beland.

Louis Neefs - Jennifer Jennings

Jennifer Jennings is een echt bestaande vrouw, maar dat wist Louis Neefs niet toen hij het lied schreef. De Engelse Jennifer Jennings zag Neefs het liedje zingen op het Eurovisiesongfestival van 1969. Ze nam contact op met de zanger, die haar uitnodigde om een concert in België bij te wonen. Je kan hierboven een video bekijken waarin de echte Jennifer Jennings haar verhaal doet.