Top 2000

Top 2000: instrumentale liedjes

Joe default

Een hit scoren met een instrumentaal liedje. Makkelijk is het niet, maar het is wel mogelijk. Dat bewijzen de liedjes die de Top 2000 gehaald hebben. Hier een klein overzicht, de videoclips kan je hierboven bekijken.

Jean-Michel Jarre - Oxygene IV

Zoon van de bekende filmcomponist Maurice, en een echte synthesizer-legende. Met dit instrumentaal liedje uit 1977 brak hij wereldwijd door. Jarre maakte nog enkele instrumentale klassiekers, en werd gekend voor de spectaculaire openluchtconcerten die hij gaf. Die gratis concerten, waarbij visuals op grote gebouwen geprojecteerd werden, trok vaak meer dan een miljoen toeschouwers. Jean-Michel Jarre deed dit oa in Parijs, Houston maar ook onder het Atomium in Brussel.

David Stewart & Candy Dulfer - Lily Was Here

Misschien niet het eerste liedje waar je aan denkt wanneer het over instrumentale hits gaat. Toch werd er niet gezongen in Lily Was Here. Dave Stewart, bekend van Eurythmics, laat de saxofoon van de Nederlandse Candy Dulfer de hoofdrol spelen in deze prachtige song. Het werd geschreven voor de Nederlandse film De Cassière.

Anarchic System - Popcorn

Van een heel andere orde is Popcorn van Anarchic System. Het liedje werd oorspronkelijk in 1969 opgenomen door Gershon Kingsley, maar werd al vlug door andere artiesten op plaat gezet. Ook door Jean-Michel Jarre, Hot Butter en anderen. Toch blijft de versie van Anarchic System de bekendste en krijgt deze dus een plek in de Top 2000. Op de A-kant staat een versie mét tekst, maar het is de instrumentale versie op de B-kant die op de radio gedraaid werd.

Vangelis - Chariots Of Fire

Chariots Of Fire leverde de Griekse muzikant een Oscar op, het was de theme-song voor de gelijknamige film. Hij is de enige artiest die met twee instrumentale liedjes in de Top 2000 staat, want ook Conquest Of Paradise heeft het gehaald. Maar dat is nog niet alles: zijn samenwerking met Jon Anderson, I’ll Find My Way Home, zorgt voor een derde notering van Vangelis in deze Top 2000.

Harold Faltermeyer - Axel F.

Beverly Hills Cop was in de jaren 80 niet alleen een succes in de bioscoop door de geweldige Eddy Murphy. Ook deze instrumentale titelsong heeft de tand des tijds overleefd. Harold Faltermeyer was een Duitse componist en protégé van de disco-koning Giorgio Moroder. Hij werkte ook aan de greatest hits van Laura Branigan, Self Control, en als je dat weet dan hoor je het zeker.

Jan Hammer - Crockett’s Theme

Als instrumentale liedjes terugkomen in de Top 2000, dan is de kans groot dat het iets met een film of televisieserie te maken heeft. Dat is ook het geval met Crockett’s Theme, want het was het deuntje bij de serie Miami Vice uit de jaren 80. Opvallend feitje: Jan Hammer was geen Amerikaan, hij kwam uit Tsjechië.

Is dit jaar niet langer terug te vinden in de Top 2000: Pump Up The Volume van M/A/R/R/S.