The Single Connection

The Single Connection: rare instrumenten

Joe default

Ik ben dol op ongewone instrumenten in hits. Wellicht komt dat door die ene plaat die zo vaak op onze Dual-platenspeler in de jaren 60 belandde: “Peter & de Wolf”.
Dat klassieke werk voor stem & orkest wordt geregeld opgefrist. Ik weet dat zelf Bart Peeters & Peter Van den Begin ooit verteller waren in dat muzikale universum van de Russische componist Sergej Prokofjev.

Deze muzikale verkenningstocht door de orkestbak heb ik de voorbije maanden ook toegepast op de single connection. Ik liet pophits horen waarin de klarinet, de hobo, de tuba, de xylofoon, de marimba, de mandoline, de dwarsfluit en harp te horen was, maar ook meer eigentijdse instrumenten als de moog synthesizer, de vocoder en de talkbox, waar die Prokofjev nooit van gehoord had.

De talkbox is dat vreemd geluidje dat “Show Me The Way” van Peter Frampton domineert. Ik dacht dat mijn reeks muziekinstrumenten uitgeput was, maar zaterdag laat ik een handvol succesvolle platen horen waarin je castagnetten hoort. Iedereen denkt dan meteen aan Spaanse toeristische hits en flamenco-danseressen maar dat cliché wil ik graag doorbreken. Natuurlijk zingt Samantha halverwege haar wereldhit “Eviva Espana” … ‘in mijn handen klepperen de castagnetten’ maar als je goed luistert, hoort je ze zaterdag ook klepperen bij hits van Madonna, Bryan Adams en Supertramp.

Ik onthul nog niet welke. Wel kan ik je al deze demonstratie van de ‘castanets’ cadeau doen.

Michel Follet