The Single Connection

The Single Connection: Donna Summer

Joe default

Toen Donna Summer in juni 2012 overleed, werd ze uitgewuifd als the Queen of Disco. Vooral de gay society droeg haar in die rol op de handen, ook al deed ze enkele boude uitspraken over homoseksualiteit in het verleden.

Naar mijn gevoel was Donna Summer meer dan een discozangeres: ze begon met dramatische nummers (herinner “The Hostage” en “The Lady Of The Night” toen ze vanuit München opereerde) en ze zou haar gevoel voor dramatiek nooit helemaal kwijt spelen (in “Could It Be Magic”, “MacArthur Park” en “No More Tears” trok ze alle registers open).

Daarnaast durfde ze experimenten aan met synthesizergoden als Giorgio Moroder (“I Feel Love”) en Vangelis (“State Of Independence”) die veel complexer meer waren dan de discodreunen van die tijd. Maar ik ben vooral dol op haar musicalgetinte nummers zoals het door de charleston geïnspireerde “I Remember Yesterday” (te horen om 11u30) of het cabareteske “Dim All The Lights”. Om nog te zwijgen van het zwoele en sfeervolle “Theme From The Deep” waarin je de hand van de huiscomponist van James Bond hoort, John Barry.

Bovendien was Donna Summer zelf een verdienstelijke componisten, die greep hield op haar repertoire, ook al had ze het gouden trio Stock Aitken Waterman nodig om eind jaren 80 een comeback te forceren. Daarom: Donna Summer schreef muziek voor alle seizoenen en disco was maar één facet van haar.
Ontdek haar veelzijdigheid zaterdagmorgen!

Michel Follet