The Single Connection

The Single Connection: Alain Delon

George Clooney, Leonardo DiCaprio of Johnny Depp mogen dan nog zo populair zijn in Hollywood, ze zijn er nooit in geslaagd om de hitparades te halen, iets waar filmlegendes Anthony Quinn, Jean Gabin, Telly Savalas en Alain Delon wel in slaagden. Meer nog: Delon, Savalas, Gabin en Quinn scoorden een hit zonder blijk van enig zangtalent.

Dit viertal scoorde met liedjes waar ze al pratend tussen de refreintjes van hun liedje flaneerden. Ze waagden zich allemaal wel aan iets dat op een zangpatroon leek, maar de mensen kochten daar het plaatje niet voor: ze kozen het voor hun présence en hun typische doorleefde stemmen in wat heette een ‘parlando’. Een gesproken gedeelte dat meestal werd afgelost door een koortje dat wél kon zingen, of een samenwerkend vennootschap met een zangeres die de gebreken camoufleerde.

Alain Delon was de enige die dapperde verder ploeterde: hij nam in zijn carrière slechts 5 plaatjes op en één voor één vonden ze gemakkelijk de weg naar de koper in zijn thuisland Frankrijk. Toen hij in 1966 een zwijmelslow opnam (“Laetitia”) was hij een waar idool. De knapste Franse acteur van die tijd ,niet met een boksersneus à la Belmondo of met een gebit als Fernandel. Delon had de juiste maten & gewichten en de fans kochten het plaatje blindelings. In 73 diende hij Dalida van repliek in “Paroles Paroles” maar dat was ook gewoon een mooi uitgebalanceerd liedje met een slimme tekst. In 83 flankeerde hij Shirley Bassey en dat was een meesterlijke zet: een klasse-zangeres combineren een wonderlijk warme praatstem. In 85 deed hij hetzelfde naast Phyllis Nelson en omdat het in één van zijn meest succesvolle films ook te horen was, kwam het succes vanzelf in zijn thuisland. In 87 deed hij het op eigen kracht met een liedje dat veel leek op “The Captain of Her Heart” van Double en “City Lights” van William Pitt. Het was op de koop toe autobiografisch “Comme Au Cinema”.

Als je Delon nu ziet – hij is ondertussen 78 - zou je het hem misschien niet meer aangeven, maar ooit was hij ‘une grande vedette de cinema’. In Cambodja hullen ze hem nog altijd in een waas van idolatrie, want daar bestaat er een sigarettenmerk dat zijn naam draagt.

De 5 muzikale escapades van de ooit ook hier populaire Alain Delon.

Je zoekt naar die gesproken hits van die andere acteurs? “Maintenant je sais” van Jean Gabin “If” en “Some broken hearts never mend” van Telly Savalas en “I love you, you love me” .