The Single Connection

The Single Connection: ABBA

Joe default

Abba. Een fenomeen. Want hun ‘greatest hits’ album - waarvan iedereen toch al lang een exemplaar in huis had – zwalpt al maanden rond in de albumcharts tussen jong volk als Stromae & Ed Sheeran.

Waarmee nog maar eens bewezen wordt dat Abba van alle tijden is. Toch wordt een aantal van hun grootste hits verwaarloosd. En krijgen jonge generaties het idee dat Abba bij de typische jaren 70 disco moet worden ingedeeld, omdat vooral “Dancing Queen”, “Voulez Vous”, “Gimme Gimme Gimme” en “Lay All Your Love On Me” nog vaak op radio te horen zijn.

“Lay All Your Love On Me” was overigens géén officiële single en werd alleen bij ons als maxi uitgebracht. Het is de enige uit hun collectie successen die niet in de top 5 geraakte… omdat er gewoon niet voldoende exemplaren voorradig waren. Wie goed naar Abba luistert, hoort ook hun folk-achtige invloeden. Zowel Bjorn als Benny zaten in de jaren 60 in volksmuziekgroepen met een hoog geitenwollensokken gehalte. Dat is duidelijk te horen op hun allergrootste successen: op “Thank Your For The Music”, op “I Have A Dream”, op “Chiquitita” en vooral op “Fernando” dat ik een plek gaf in mijn top 5 voor de Joe top 2000.

Een beetje uit stil protest omdat dit zo één van die verwaarloosde Abba nummers is. Vanaf deze jaargang van the Single Connection – de derde, ik begon er aan in september 2012 – is de rode draad de vergeten of verwaarloosde hits van een typische singlegroep. Dat Abba de perfecte opener voor zo’n reeks is, kan niemand – zeker Jan Bosman – ontkennen.

Overigens vond ik onlangs Abba – the Movie op dvd, voor géén geld. Nog geen 6 Euro. De regisseur van deze half fictieve documentaire, maar ook van zowat alle beroemde Abba videoclips is Lasse Hallström, die het later helemaal in Hollywood maakte, met gewaardeerde films als “Chocolat” met Johnny Depp & Juliette Binoche, “Hachi” met Richard Gere, “Salmon Fishing in the Yemen” met Ewan McGregor en “What’s Eating Gilbert Grape” met alweer Johnny Depp en een piepjonge Leonardo DiCaprio in briljante rollen.

Michel Follet