Raf & Rani

Raf & Rani Reizigers: Rijsel

Rijsel header

Vandaag kunnen we nergens beter zijn dan in eigen land, maar dat is toch niet àltijd het geval in Vlaanderen en dus laten Yuri & Dries ons elke dinsdag wat wegdromen van mooie bestemmingen.

Waarom Rijsel?

Rijsel, ook wel bekend als Lille, is een Franse universiteitsstad net over de grens met België, op amper 80km van Duinkerke. Ideaal voor een buitenlands uitstapje, toch dicht bij huis. In 2004 werd de Rijsel bekroond tot ‘Culturele hoofdstad van Europa’, wat al verklapt dat de stad heel wat in petto heeft.

Wat moet je zeker (niet) doen?

Shoppen!! Ondanks dat Rijsel maar liefst 1,2 miljoen inwoners telt, is de stad toch omhult met gezelligheid. Zeker de oude stad, Le vieux Lille, is de moeite en mag niet ontbreken op je to-do lijstje. Gezellige smalle straatjes leiden je in een doolhof van zowel luxueuze boetieks, designshops als delicatessenzaken. De hoofdstraat is Rue de la Monnaie, maar je mag gerust afdwalen om ook de verdoken parels te vinden. Een adresje dat alle zoetekauwen moeten noteren is Aux Merveilleux de Fred. Dit charmante winkeltje is wereldberoemd om zijn merveilleux die je ziet klaargemaakt worden voor de vitrine.

Wat moet je zeker (niet) zien?

Geen getreur als shoppen niet je ding is. Buiten een ruim assortiment aan winkels biedt Rijsel ook talrijke bezienswaardigheden. In het centrum vind je de Oude beurs terug. Door sommigen ook wel het mooiste monument van de stad genoemd. Het gebouw uit de 17e eeuw bestaat uit 24 identieke huisjes die zodanig gebouwd zijn dat er een centraal binnenplein ontstond. De huisjes zijn gebouwd in Vlaamse Renaissance stijl en op het binnenplein wordt dagelijks een boekenmarktje georganiseerd. Je kan er dan gezellig in de tweedehandsboeken snuisteren of een potje schaak spelen.

Naast de Oude beurs is ook het Belfort van Rijsel een hoogstandje. De toren is 104 meter hoog en telt meer dan 400 treden naar de top. Na de eerste 100 treden is het mogelijk om een lift te nemen naar de top waar een 360 graden panoramisch uitzicht wacht. De moedigen onder ons hebben zeker de optie op de trap volledig te voet te doen. Het belfort behoort tot het werelderfgoed van UNESCO.

Voor de kunstliefhebbers zijn er verschillende musea te bezoeken tijdens de trip naar Rijsel. Ten eerste hebben we LaM. Het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse Kunst en Art brut (beeldende kust) bevat meer dan 4500 kunstwerken. Het LaM is het enige museum in Europa waar kunst uit de 20ste en 21ste eeuw in hetzelfde gebouw te vinden zijn. Ten tweede is er het Musée d’histoire naturelle. Dit museum, enig in zijn soort in Nord-Pas-de-Calais, bestaat al meer dan 150 jaar. Er wordt een enorme collectie zoölogische geologische objecten tentoongesteld van maar lieft 110 000 exemplaren. Ook zijn er een 20-tal opgezette dieren terug te vinden die inmiddels al uitgestorven zijn.

Waar moet je zeker (niet) eten?

Wanneer je aan het rondkuieren bent in Vieux Lille en je krijgt honger, is het aan te raden naar Au Vieux de la Vieille te gaan. Dit restaurantje ademt de gezellige sfeer van Vieux Lille volledig. Je kan er proeven van originele Vlaamse gerechten die Rijsel vroeger overgenomen heeft.

Ook in het centrum is een heerlijke pizzeria te vinden. La Bottega is een Italiaanse speciaalzaak in een zijstraatje van de grootste shoppingstraat La Rue de la Monnaie. Met een ruime keuze aan bijpassende wijnen komt elke bourgondiër hier aan zijn trekken.