Raf & Rani

Raf & Rani Reizigers: Málaga

14515003 london uk 13 june 2012 malaga spain marked with red pushpin on europe map stock photo

Oost west, thuis best, er zal af en toe wel iets van aan zijn. Maar zo'n reisje, dat gaat er toch ook altijd in! Daarom nodigen Raf & Rani elke week reizigers Yuri & Dries uit voor enkele tips & tricks voor de mooiste bestemmingen! Deze week reizen we met hen naar... Málaga!

Wat moet je zeker zien?

Hoewel mensen het vooroordeel hebben dat Málaga ouderwets is, bewijst een citytrip ernaar het tegendeel.
Málaga is een levendige en temperamentvolle stad. Het heeft een zomers mediterraan klimaat, maar heeft geen last van extreme hitte zoals bijvoorbeeld Sevilla of Madrid. We ontmoetten in de geboortestad van Picasso sympathieke en gastvrije mensen die maar al te graag hun favoriete plekjes prijsgaven. Het leven komt er echt op gang in de vooravond, en tijdens de middag – tussen 12 en 16 u – sluiten de meeste winkels hun deuren voor de traditionele siësta. Het centrum is autovrij. 320 dagen per jaar kun je er rekenen op een stralend blauwe hemel.

Wat moet je zeker (niet) doen?

Malaga verkennen per fiets is zalig. De meeste hotels bieden huurfietsen aan gezien het er erg warm kan zijn is het verkoelend briesje erg aangenaam. In Malaga zijn een aantal wijken ferm in opmars. Zo is Soho een havenbuurt die erg in opmars is. Huur dus een fiets. Omdat weinig mensen een fiets gebruiken zijn er ook weinig fietspaden, maar het is toegelaten in een rustig tempo op het voetpad te rijden.  

In Spanje hanteren ze zoals in vele zuiderse landen andere prijzen op het terras dan binnen, en aan de bar gelden nog andere prijzen. Wil je zo goedkoop mogelijk het échte Spanje voelen, sla dan een barkruk aan. De prijzen zijn goedkoper.

Neem met je smartphone een foto van een meertalige menukaart, zo weet je wat te bestellen van een uitsluitend Spaanse menukaart. Dat zijn meestal de adresjes met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Vermijd roamingkosten. Download thuis een app met een offline beschikbaar grondplan of maak in Google Maps een gedeelte van de kaart offline beschikbaar.

Wat moet je zeker (niet) eten?

Malagà is dé Tapasstad bij uitstek. In de kleine straatjes van de stad vind je de ene tapasbar naast de andere. De bars die er het aantrekkelijkst uitzien zijn daarom niet de beste. De minst aantrekkelijke bars zijn de bars waar de locals hun tapas komen eten, na 22u. Laat je niet afschrikken door het interieur van Spaanse tapasbars. Hoe feller het witte tl-licht, hoe beter de tapas. De indrukwekkende arena van Málaga biedt plaats aan ongeveer 14.000 personen.

Enkele locals stuurden ons naar de catacomben, naar La Plaza Gastronomia. Een halve cirkel in de onderste band van de stierenring is omgevormd tot foodmarket met tientallen eetstandjes in een authentiek en indrukwekkend. Aan de buitenpoorten is een terras. Wandel nadien door tot de jachthaven van Málaga. Daar vind je Muelle Uno, de gloednieuwe pier met terrasjes en een voetgangerspromenade waar eind maart het Spaanse filiaal van het Parijse Centre Pompidou is geopend. 

Is het duur?

Je kunt er tamelijk goedkoop naartoe. Vanaf quasi alle Belgische luchthavens heb je meerdere verbindingen per dag. Als je de prijzen in de gaten houdt, kan je naar Màlaga voor de prijs van een treinticket naar Amsterdam. Ter plaatse eet en drink je er ook erg goedkoop.