Raf & Rani

Raf & Rani Reizigers: Antwerpen (deel 2)

Mas header

There's no place like home. Maar om een vakantiegevoel te hebben, moet je niet altijd naar het buitenland.

Raf & Rani Reizigers Dries & Yuri vertellen je welke leuke plekjes je in Antwerpen moet gezien hebben.


Wat moet je zeker zien?

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een kathedraal in de Belgische stad Antwerpen. De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Ze is gewijd aan Maria. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden. De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is als onderdeel van een groep van 56 belforten in België en Frankrijk opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.

De trots van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. Haar noordertoren (123 m), een ‘kantwerk in steen', beheerst nog steeds de skyline. Binnen brengt de uitdijende ruimte je in een andere dimensie. Wat we vandaag zien, is deels barok, deels neogotisch (uit de 19de eeuw). Vier werken van Peter Paul Rubens zijn er te bewonderen, waaronder De Kruisoprichting en De Kruisafneming, erfgoed van wereldformaat.

Naast de werken van Rubens vindt men in de kathedraal belangrijke kunstwerken van verschillende barokke kunstenaars zoals Otto van Veen, Maerten de Vos, Hendrick van Balen I, Cornelis Schut I en Artus Quellinus II. Acht altaarstukken uit de museumcollectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) vormen de pronkstukken van de tentoonstelling Reünie, van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal. Omdat het museum gerenoveerd wordt, werd de expo Reünie verlengd tot eind 2017, tot aan de heropening van het KMSKA. Zo blijven de kunstwerken tijdens de sluiting toch tentoongesteld in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Enkele weetjes:

Nello en Patrasche

Er ligt een nieuwe blikvanger in het Antwerpse stadscentrum te rusten. Dit schattige beeld van Nello en Patrasche zal ongetwijfeld heel wat (Japanse) toeristen trekken.

Nello en Patrasche zijn de hoofdpersonages uit de Engelse roman 'A Dog of Flanders' uit 1872. De novelle speelt zich af in Hoboken en Antwerpen. De kathedraal en de schilderijen van Rubens spelen er een belangrijke rol in. Het nieuwe standbeeld is van Batist Vermeulen, een multidisciplinair artiest uit Gent die schilderen, beeldhouwen en illustratie combineert.

Het verhaal van Nello en Patrasche gaat over een weesjongen en zijn hond, een klassieker van formaat uit de negentiende eeuw. Het is een boek vol armoede, ongeluk en sociale misstanden en Nello sterft uiteindelijk van kou en ontbering nadat hij eindelijk de schilderijen van Rubens in de Antwerpse kathedraal heeft gezien.

Nooit van gehoord? Dat kan, Nello en Patrasche zijn vooral cultfiguren in Japan. Het verhaal sluit immers naadloos aan bij de Japanse waarden van trouw aan de meester en eervol sterven. Daar werd zelfs in 1975 een animatiefilm gemaakt over de twee figuurtjes. Veel toeristen komen dan ook van Azië naar hier om het bier van Nello en Patrasche te drinken en nu kunnen ze ook een nieuw standbeeld komen bekijken.

Vereeuwigd in steen

Het wit marmeren beeld is 1,10 meter hoog en 1,80 meter breed en is van de hand van de 35-jarige ontwerper en Gentenaar Batist Vermeulen. Op 10 december werd het standbeeld officieel ingehuldigd, met videoprojectie op de kathedraal.  

Wat moet je zeker doen?

Het MAS

Het MAS bestaat sinds 2011. Het is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk, het Eilandje. Een wandelboulevard met metershoge glaspartijen leidt u er 60 meter hoog. Op elke verdieping wacht u een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. De collectie van 500 000 museumstukken geeft u in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. Heel de collectie gebruikt het museum om een nieuw verhaal te vertellen, aan de hand van vijf universele thema’s, op evenveel verdiepingen. Het MAS vertelt je over machtsvertoon en over wereldhavens. Over hoe voedsel de wereldstad vormt, vroeger, nu en in de toekomst. En over het leven en de dood, zowel van mensen als van goden, in de boven- en onderwereld. Bovendien bieden de derde verdieping en de wandelboulevard ruimte voor de boeiendste en meest uiteenlopende tijdelijke tentoonstellingen.

Waar het MAS in uitblinkt, is het verbinden van al die verhalen. Het is geen klassiek museum waar je van vitrine tot vitrine wandelt. Door de manier waarop de verdiepingen met elkaar verbonden zijn, staan ook alle verhalen met elkaar in contact. Waardoor je op het einde van je bezoek Antwerpen en de wereld alweer een stukje beter begrijpt.

Een bezoek aan het MAS, dat is het gebouw van onder naar boven verkennen. En terwijl je dat doet, ontdek je dat het museum veel groter is dan het gebouw. Bij elke verdieping die je hoger voert, wordt niet alleen het verborgen kunstwerk ‘Dead Skull’ van Luc Tuymans beter zichtbaar. Ook Antwerpen ontbloot zich. Onderweg naar het panoramische dak (op de 10e verdieping) worden de stad, de Schelde en de haven steeds groter. Met 60 meter boven de zeespiegel is dit de apotheose. U geniet van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom.  

Ontdek Antwerpen vanuit de lucht

Vanaf het panoramadak van het MAS of de toren van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven van Antwerpen. Er is echter nog een manier om Antwerpen van bovenaf te ontdekken, eentje waaraan je niet snel zult denken: beleef Antwerpen vanuit een luchtballon en ontdek de opvallende ligging langs de Schelde. De luchtballonnen zijn toegankelijk voor jong en oud, voor koppels en voor groepen. Tijdens de vaart wordt er vol passie verteld over ballonvaren en de stad, dit maakt er een echte belevenis van.

Ontdek Antwerpen onder de grond

Zijn grote hoogtes helemaal niks voor jou? Duik dan letterlijk de geschiedenis van de stad in met een bezoek aan de Antwerpse Ruien. Dit ondergrondse stelsel van waterwegen stamt uit de Middeleeuwen en voorzag de stad van water en een binnenhaven. Toen de ruien eeuwen later veranderden in overwelfde riolen, verdwenen ze uit het geheugen van de stad. Nu zijn ze gelukkig weer toegankelijk voor het publiek en kan je de boeiende en rijke geschiedenis onder de grond ontdekken. Trek erop uit met een tablet, vaar mee met de ontdekkingstocht per boot of laat je leiden door een professionele gids. Dankzij tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden leer je Antwerpen op een heel bijzondere manier ontdekken.

Ontdek Antwerpen ‘from te other side’

Antwerpen is een stad aan de stroom: de Schelde deelt de stad in twee delen. Dankzij de Sint-Annatunnel, of ‘voetgangerstunnel’, zoals de Antwerpenaars zeggen, blijven de oevers echter goed verbonden. Door deze 572 meter lange tunnel wandelen of fietsen is een belevenis op zich. Het begint al met de houten roltrappen, die bij opening in 1933 uniek waren in Europa. Eenmaal aangekomen op Linkeroever weet je pas echt waarvoor je de wandeling hebt gemaakt: je geniet van een prachtig zicht op de skyline van Antwerpen. Ook vind je hier het strand van Sint-Anneke met heel wat gezellige cafés en restaurants. In de zomermaanden is het een van de populairste plekjes voor de Antwerpse locals maar ook in de winter kun je er heerlijk uitwaaien of genieten van een hapje en een drankje.

Ontdek Antwerpen als speelterrein

In Antwerpen kan je shoppen in gebouwen die elders musea zouden zijn, kan je lunchen in schoenenwinkels en kan je ook golfen in het centrum van de stad. Al spelend ontdek je met City Golfde hotspots en enkele verborgen plekjes van Antwerpen. Zo leer je op een unieke manier de stad ontdekken. Je kan nog een stapje verder gaan en voor City Beer Golf kiezen: dan krijg je er drie heerlijke Antwerpse streekbiertjes bovenop. Mik op een historisch monument, een standbeeld of een zitbankje, en de speler die het minst aantal slagen nodig heeft, is de winnaar. Antwerpen is ook een modestad.

Ontdek het zelf met de Antwerp Fashion Hunt, een strategisch groepsspel met een leuke mix van doe-, thema- en foto-opdrachten. Help Alexander, laatstejaarsstudent aan de Modeacademie, om zijn afstudeercollectie te vervolledigen en leer tegelijkertijd modestad Antwerpen kennen. Het team dat onderweg de meeste punten verzamelt binnen de afgesproken tijd wint de Antwerp Fashion Hunt.

Ontdek Antwerpen van op het water

In tegenstelling tot de meeste zeehavens ligt de haven van Antwerpen (de tweede grootste van Europa) 80 km landinwaarts. Zo kan het hinterland sneller bediend worden. Ook voor jou is dit een troef, want zo kan je als bezoeker van de stad ook de sfeer van de haven proeven. Met Jan Plezier vaar je op een zeer relaxte manier langs reusachtige schepen en drukke haventerminals. Ben je met een groep en zoek je naar een exclusieve manier om de oude Antwerpse havens te ontdekken? Vaar dan mee met de Rien Elisabeth, een historisch notarisbootje dat van 1 mei to 15 oktober luxe privérondvaarten doet op het Eilandje. Geniet met een drankje in de hand van het uitzicht over de dokken, de oude pakhuizen en het MAS.

Verken Antwerpen met een Vespa

In de Tartoer Vespa Bar, een koffiebar in het hart van historisch Antwepen, kan je een volgetankte scooter huren om Antwerpen mee te verkennen. Geniet eerst van een koffie en een stuk gebak en vraag advies over je route. Vergeet ook niet de Vespa-accessoires en kleding te bewonderen.

Extra tip: Ontdek Antwerpen in Virtual Reality

Is jouw bezoek aan Antwerpen voorbijgevlogen en wil je een blijvende herinnering wat de stad allemaal te bieden heeft? Of ben je van plan Antwerpen te bezoeken en wil je alvast een sneak preview? Dan is de Virtual Reality bril van Atypical Antwerp de oplossing. Download de gratis Atypical Antwerp app, bestel gratis de VR-bril, vouw hem zelf in elkaar met behulp van de stappen op het pakje en geniet van een 360° zicht op Antwerpen. Vanuit je luie stoel, in het park of in de trein: ontdek overal ter wereld een stukje Antwerpen.