Raf & Rani

Raf & Rani Reizigers: Alle wegen leiden naar Rome!

1600x600 rome evening

Wie tijdens een citytrip graag op zoek gaat naar cultuur, hoeft in Rome niet ver te zoeken. De Raf & Rani Reizigers waren er vier dagen en ontdekten de stad uitsluitend op basis van tips van locals. Die tips lieten hen van de ene verbazing in de andere vallen. Ze zagen onvoorstelbaar prachtige gebouwen en likten hun vingers en duimen af na het eten van de beste spaghetti carbonara in jaren. Het onvermijdelijke gebeurde dan ook: Yuri en Dries werden op slag verliefd op Rome, waar de Romeinen hen met hun typische flair en met veel plezier hun favoriete adresjes doorgaven. Hieronder kan je meelezen uit hun reisdagboek!

Met de vespa

Deze Italiaanse scooter maakt sinds 1945 deel uit van het Romeinse straatbeeld. Geen betere manier om Rome te ontdekken dan op de Vespa. Wij huurden er twee aan het Colosseum, bij Alfonso. Een ex-motorracer die er een erezaak van maakt om klanten voor vertrek een toertje mee te nemen om de scooterskills op te frissen. Op twee dagen reden we meer dan honderd kilometer, we kwamen in smalle steegjes, ontdekten imposante gebouwen waar we nooit eerder over hadden gehoord en hadden op de koop toe wat verfrissing, bij temperaturen van boven 35 graden.

De 2 Vespa's kostten ons 130 euro per dag. Hoe langer de huur, hoe meer korting.
Adres: Scooter Colosseum, Via dei Santi Quattro, 46, 00184 Roma

Aperitivo Italiano

In Rome kan je sterk besparen op je foodbudget door aperitivobars te bezoeken. In sommige bars schuif je, na het bestellen van een aperitief, gratis aan aan een uitgebreid buffet. Je herkent de goeie aperitivobars als de stoep van de bar volledig vol zit met luid kwetterende Italianen met een bordje in de hand. Frene e Frizioni is een leuke bar met uitsluitend Italiaanse klanten in het hippe Trastevere. Hij is gekend voor zijn uitgebreide cocktailkaart. Op het aperitivobuffet: pasta- en rijstsalades, brood, groenten en verse charcuterie.

Adres: Via del Politeama, 4/6, 00153 Rome

De moeder van alle kerken

Het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek kan je zo voor de geest halen. Maar op onze vraag wat nu de échte must see in Rome is, gaf een Romein ons een adres door waar we nog nooit eerder van hadden gehoord: de Basilica San Giovani in Laterano. Wanneer je de kerk binnenstapt, voel je je heel erg klein. Ze is 130 meter hoog en de voordeur ziet eruit als de hemelpoort. De basiliek is het oudste kerkgebouw van Rome, en heeft een bijzondere functie: het is formeel de hoofdkerk van de wereld, en staat in rang dus zelfs hoger dan de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. De toegang is gratis. En in tegenstelling tot alle andere bezienswaardigheden hoef je hier niet aan te schuiven.

Adres: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4, Roma

Teletijdsmachine voor speelgoed

Wanneer je de Piaza Navona, een voormalige Romeinse atletiekpiste, opwandelt, merk je waarom de locals gek zijn op de sfeer die er hangt. Kom er tegen zonsondergang. De restaurantuitbaters proberen je met veel flair op hun terrassen te krijgen en op het plein kom je langs verschillende straatkunstenaars en ‘levende standbeelden’. Neem plaats aan de Vierstromenfontein en aanschouw het komen en gaan. De ondergaande zon dompelt het plein onder in een goudgele gloed – het Italië uit de boekjes. Op het plein vind je ook Berte, een speelgoedwinkel met klassiek speelgoed. Hij bestaat al 105 jaar, en het lijkt alsof de collectie die er staat, er altijd al geweest is.

Adres: Piazza Navona 107

De mooiste skyline 
Omdat Rome gebouwd is op zeven heuvels is het niet eenvoudig om een overzicht te hebben over de hele stad. Het is pas wanneer je wat klimt dat je een glimp kan opvangen van de indrukwekkende monumentale skyline. Het beste zicht heb je vanop de flank van de heuvel van Trastevere. Een leuke beklimming met de Vespa of de fiets brengt je naar Piazza Garibaldi. Bezoek het plein op het middaguur, en schrik niet. Sinds 1847 wordt elke dag op klokslag twaalf uur vanaf Piazza Garibaldi een kanonschot gelost dat hoorbaar is over heel Rome. Paus Pius IX startte dit gebruik als ijkpunt voor alle klokken in Rome, zodat ze allemaal samen zouden luiden.

Adres: Cannone del Gianicolo, Piazza Garibaldi, Veduta di Roma

PRAKTISCHE TIPS 

- Je kan goedkoop naar Rome vliegen, maar de hotels in Rome zijn meestal erg compact en niet zo goedkoop. 
- In het toeristische centrum zijn de prijzen voor het eten zoals bij ons, zeker voor een pasta of pizza. Maar de dranken zijn duur: acht à negen euro voor een biertje is geen uitzondering. Je bestelt beter een grote fles water tegen de dorst, en een glas wijn voor de smaak
- Let op voor zakkenrollers. In Rome zijn de straten smal en aan monumenten troepen hordes toeristen samen – ideaal voor gauwdieven.
- Neem je internationale reispas én je ID-kaart mee op reis. Laat je reispas in de kluis op de kamer en neem je ID mee op stap.
- Neem met je smartphone foto’s van al je bank- en kredietkaarten. Als je ze moet blokkeren heb je voorsprong als je deze info bij de hand hebt.
- Sla rekening- en kaartnummers op in je gsm.
- Sla nú het nummer van CardStop op: +32-70.344.344. Talm niet met het blokkeren van je kaarten. En bewaar nooit je codes bij je kaarten.
- Neem nooit te veel cash mee op citytrip.
- Gebruik een cijferslotje om de ritsen van je rugzak of tas vast te maken. 

Meer reistips?
Volg Dries en Yuri tijdens hun volgende trips achter de schermen via Instagram @drieshenau & @vandenyuri