
In de ochtend geen tijd voor een ontbijt of ben je die saaie cornflakes beu? Sandra to the rescue!
Elke maandag tussen 16u en 19u nodigen Raf & Rani Sandra uit om vragen te beantwoorden van luisteraars. Deze week was de meest voorkomende vraag van vele luisteraars: zijn er tips om een lekker en gezond ontbijt te maken dat niet zo veel tijd in beslag neemt?
Hierbij een paar tips:
- Niemand heeft tijd te veel, daarom is plannen enorm belangrijk. Maak je granola daarom eens in het weekend! Door de week kan je de pot granola gewoon op tafel zetten en win je tijd!
- Pimp je granola, combineer hazelnoten eens met chocolade! Ook kan je werken met seizoensfruit.
- Lactoseintolerant? Werk met alternatieven! Soya producten of plantaardige producten kan je perfect gebruiken hiervoor.
- Het is een gewoonte. Probeer elke ochtend ontbijten, na een tijdje kan je niet meer zonder!
- Maak van het ontbijt een moment. Het kan gezellig tafelen zijn met je hele gezin!
Het recept voor granola met frambozen
Voor 20 porties heb je de volgende dingen nodig:
- 3 el kokosolie (natuurvoedingswinkel)
- 300 g havervlokken
- 100 g gemengde noten, in grove stukken
- 4 el lijnzaad of chiazaad (natuurvoedingswinkel)
- 4 el pompoenpitten
- 1 el kaneel
- 2 el honing
- 70 g gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, blauwe bessen, ...)
Bereiding
- verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt het kokosvet op een laag vuur.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Giet de havervlokken op de bakplaat, meng met de noten, het lijnzaad, de pitten en kaneel en giet er de honing en het gesmolten kokosvet over. Meng goed en bak het mengsel +/- 20 minuten in de oven. Roer geregeld om.
- Laat even afkoelen en meng met de gedroogde vruchten.
Tips
- Granola kan je afgesloten 2 à 3 weken bewaren
- Lekker met (Griekse) yoghurt of kefir.
- Frambozen, blauwe bessen... kan je ook diepgevroren kopen. Haal ze voor het slapengaan uit de diepvries en ontdooi in de koelkast.
- Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar mogen niet gegeten worden door mensen met glutenintolerantie, omdat ze sporen van gluten kunnen bevatten. Er zijn ook glutenvrije havervlokken op de markt. Dit staat duidelijk op de verpakking.