Raf & Rani

Raf en Rani Reizigers: Wenen!

Dyheader2 0

Vandaag kunnen we nergens beter zijn dan in eigen land, maar dat is toch niet àltijd het geval in Vlaanderen en dus laten Yuri & Dries ons elke dinsdag wat wegdromen van mooie bestemmingen.

Wat vertellen de Raf & Rani Reizigers over Wenen?

Wat moet je zeker (niet) zien?

Dé Weense toeristenval (waar wij inliepen): verkopers van operatickets op straat verkopen alleen dure tickets (70-120 euro) en vertellen er niet bij dat er ook ‘limited view’-tickets zijn voor plaatsen aan de rand, op het balkon, achteraan. Voor een fractie van dat budget (25 euro). Laat tours, guided visits en combipakketten in Schloss Schönbrun links liggen en loop drie (betalende) ingangen voorbij. Dan kom je in de grote tuin terecht, met (gratis) fantastisch zicht over het hele domein en kasteel. Wil je het kasteel binnenin zien? Koop dan het goedkoopste ticket. Nog een extra budgettip: In Wenen is er quasi overal gratis wifi, zelfs in de parken. Wel grappig dat in Oostenrijk het woord wifi niet echt is ingeburgerd. Aan de bar vraag je de code voor hun WLAN. Ook is netwerk ‘Freewave’ bijna overal beschikbaar.
 

Wat moet je zeker (niet) doen?

Een echte aanrader is het Praterpark. Simpelweg de Efteling te midden van het centrum van Wenen. Je moet er maar opkomen! Het Praterpark bestaat al langer dan 200 jaar en is een echt begrip voor jong en oud in Wenen. Dé eyecatcher is een reuzenrad. Het staat er sinds 1897 en is daarmee het oudste reuzenrad van Europa. Het Leuke? De toegang is gratis. Je kuiert er ongestoord van de Tornado naar de Black Mamba en je eet er lekkere pizza onder het gekrijs en het gejoel van de Water Splash. Wil je een attractie bezoeken? Dan koop je een ticket aan de kassa, zoals op de kermis. Per attractie betaal je 5€. 

Maar ook voor cultuur ben je in Wenen aan het juiste adres! Eigenlijk is gans Wenen één groot openluchtmuseum. De Karlskirche is een imposante barokke kathedraal. De koepel van 73 meter steekt hoog uit boven de Weense skyline. Je merkt pas hoe hoog dat is wanneer je via een stelling en een lift klimt tot in de koepel. Voor 8 euro koop je een toegangsticket tot de kerk, waarmee je ook toegang tot de ‘Panoramalift’ hebt. Na nog 25 meter klimmen via een stelling heb je een fenomenaal zicht over de kerk én over Wenen. Opgelet, niet voor mensen met hoogtevrees. Je kunt er ook bijna dagelijks terecht voor klassieke concerten. De Vier Seizoenen beluisteren voelt anders als je weet dat Vivaldi is begraven in de Karlskirche. 
 

Wat moet je zeker (niet) eten?

Zin om bij je oma op bezoek te gaan, plaats te nemen in het salon tussen de postuurtjes, foto’s, schilderijen en oma’s pillendoosjes op de tafel? Terwijl jij het ontbijtbuffet ontdekt, is oma aan de keuken een eitje voor je aan het bakken. Voor zoveel huiselijke gezelligheid en nostalgie moet je naar eethuis Vollpension. De slimme ondernemers achter het concept hebben twaalf omaatjes van boven de 65 ingehuurd die ze afwisselend achter het fornuis laten plaatsnemen. Ze maken er met liefde de eitjes en bakken er elke dag verse Sachetrtorte en ander heerlijks. Want zeg nu zelf, wat smaakt er beter dan oma’s taart? De zaak ademt authenticiteit en Nostalgie. Op weekdagen is er elke dag een andere dagschotel en in het weekend ga je los op het brunchbuffet. Vollpension - Schleifmühlgasse 16.

Wat kost het? Dure of goedkope bestemming?

Wenen is een betrekkelijk dure bestemming. Je kan er wel tamelijk goedkoop naartoe, maar ter plaatse kost alles net dat ietsje meer als bij ons.