Raf & Rani

Raf en Rani Reizigers: Istanbul

Headeristanbul

Vandaag kunnen we nergens beter zijn dan in eigen land, maar dat is toch niet àltijd het geval in Vlaanderen en dus laten Yuri & Dries ons elke dinsdag wat wegdromen van mooie bestemmingen.

Wat vertellen de Raf & Rani Reizigers over Istanbul?

Wat moet je zeker (niet) zien?
In Istanbul wonen 14 miljoen mensen, dat zijn er meer dan in heel België. Dat is ook het dubbele van Londen en het zesvoudige van Parijs. Istanbul is dan ook de op vier na grootste stad ter wereld. Dat wij het gevoel hadden het niet volledig te hebben gezien, is dan ook logisch. We geven enkele tips van de adresjes die we, met de hulp van locals, ontdekten, alsook onze must-visits. Istanbul is een mix van culturen. Je merkt dat de stad op twee continenten ligt. De westerse en de islamcultuur zitten zo door mekaar verweven dat het een echte smeltkroes van kleuren, geuren en mensen is. Istanbul is echt een aanrader, maar vertrek niet met de verwachting op enkele dagen de hele stad te kunnen zien. Dan beleef je een onvergetelijke citytrip! 

Wat moet je zeker (niet) doen?
Op alle markten slaan ze je rond de oren met Turks fruit, appeltabak, kruiden en sleutelhangers. Wil je naar huis met een écht Turks souvenir? Ga dan naar Luna Park. Een design-/gadgetwinkel met werk van uitsluitend Turkse designers. Een leuke tafellamp voor thuis? Een tof notitieboekje of een ideaal cadeau voor de baby-/doggysitter? Je vindt het er allemaal. Als je dan toch in de buurt bent, ga dan voor de lunch naar Mavra. Met een redelijk uitgebreide kaart geniet je er van een ontbijt, lunch en gebak. Een plaats waar iedereen uit de buurt graag samentroept om te werken, of om af te spreken. Je eet er lekker en goedkoop. Lunapark, Tasarim Serdari Ekrem Cad. 17/B, Beyoglu Mavra, Hacimimi Serdari Ekrem Sok. 31/A, Beyoglu

Je bent niet in Istanbul geweest zonder de Ayasofya gezien te hebben. De Hagia Sophia is dé klassieker der klassiekers. Hij staat er sinds 532 (!) en diende als kathedraal en moskee. Jammer is dat de Hagia Sophia binnen volledig leeg is. Al zijn er de indrukwekkende koepel van 33 meter doorsnee en de vele mozaïeken. Van buitenaf is het gebouw minstens even mooi. Dus kun je je wat ons betreft de entreeprijs van 30 TL (10 euro) uitsparen. De binnenzijde is momenteel toch in restauratie. We raden je eerder aan de Blauwe Moskee te bezoeken, die zijn naam dankt aan 20.000 handgeschilderde blauwe tegeltjes. De Sultanahmetmoskee (1609) ligt tegenover de Ayasofya. Die heeft een koepel van 33 meter en is omgeven door 6 minaretten.

De toegang is gratis. Ayasofya Meydani Sultanahmet Fatih, Sultanahmet Meyd

De luxe van de sultans
Wil je verbluft worden door de rijkdom van de sultans, dan moet je zeker het Dohlmabahçepaleis gezien hebben. Het diende van 1856 tot 1923 als het bestuurscentrum van het Ottomaanse rijk en het werd gebouwd omdat het Topkapipaleis alle luxe ontbeerde. Dat werd ruimschoots gecompenseerd! Hét pronkstuk van het paleis is de luchter – de grootste ter wereld. De luchter weegt 4,5 ton en telt 750 lampen. Het paleis is 45 vierkante kilometer groot en telt 285 kamers. Bezoeken kan enkel met een gids. Ga vooraf naar het toilet en hou je manieren, dan spring je er zeker uit boven de andere toeristen.
Visnezade, 34357 Istanbul

Wat moet je zeker (niet) eten?
Probeer zeker de street food. Zoals gevulde mosselen en geroosterde maïs. Ze zijn overheerlijk! 
Wil je de Moderne Turkse keuken proeven? Ga dan in de Galatabuurt naar Lokanta Yeni. Opgelet, de kans op een smaakorgasme is er erg groot. Het was met absolute voorsprong het lekkerste wat we hebben gegeten in Istanbul. Lokanta Yeni is een fusionrestaurant geïnspireerd op de echte Turkse keuken, met heel moderne, verrassende en lekkere combinaties. Het menu begeleidt je door 6 kleinere gerechtjes, echte smaakbommen. Reserveren is er aangeraden.
Kumbaraci Yokusu 66, Beyoglu

Wat kost het? Dure of goedkope bestemming?

De prijzen in Istanbul zijn te vergelijken met de prijzen bij ons. Je vliegt er tegenwoordig erg goedkoop naartoe, en wanneer je het wat in de gaten houdt kan je ook tamelijk goedkoop een pakketreis boeken.

 

Meer info over onze trips? Volg ons op instagram! @drieshenau en @vandenyuri