Raf & Rani

Raf en Rani Reizigers: Gent

Gentheader

Vandaag kunnen we nergens beter zijn dan in eigen land, maar dat is toch niet àltijd het geval in Vlaanderen en dus laten Yuri & Dries ons elke dinsdag wat wegdromen van mooie bestemmingen.

Gezien de collega’s van Q-music hun grote rode neuzentent hebben opgeslaan op het Gentse Sint Pietersplein blijven we eens heel dichtbij. We trekken deze week naar onze eigen stad! 

Wat moet je zeker (niet) zien?

Of het nu is om iets te eten, te drinken, kerstcadeautjes te shoppen of om wat cultuur op te doen. Gent heeft het allemaal. Wij starten onze tips graag met waar het voor ons professioneel allemaal begon: de Nederkouter, waar we in 2012 de eerste WASBAR (www.wasbar.be) openden. Sindsdien is de straat uitgegroeid tot een hippe straat voor leuke nieuwe winkels en cafeetjes. Zo kan je er terecht in wijnbar ONA (www.ona.gent)  voor een lekker glas wijn én de nodige uitleg. Uitbaatster Ona kreeg de horeca-microbe te pakken toen ze gerant was in WASBAR. Ze schoolde zich bij tot somelier en maakt er een erezaak van om enkele weken per jaar mee te draaien met de wijnboeren waarbij ze haar wijnen koopt. Ook in Nederkouter vind je Bar Belien. De bar van de tweede WASBAR Gent gerante. Ze opende een hippe cocktailbar. Je waant je in een oud bruin café. Het wordt er echt gezellig als de zon ondergaat. Je weet telkens wanneer je toekomt, maar meestal niet zo goed wanneer je er doorgaat. We hebben ook onze favoriete fashion spots in Gent. Black Balloon maakt “nouveau chique” mode. Cleo en Sarah leerden mekaar kennen op de mode-academie en zijn een topduo ever since. Ze hebben ontwerpen voor heren, dames, sinds ook ook kids (Black Balloon Kids) en kleding op maat. (www.blackballoon.be). Onze designspullen kopen we bij Koperhuis (www.koperhuis.be), van meubels over interieurdecoratie tot leuke cadeautjes. Ook bij Piet moodshop, aan de Vooruit vind je leuke gadgets en toffe geschenkjes. (www.pietmoodshop.be)

Wat moet je zeker (niet) doen?

Op 1 december vindt in Gent museumnacht plaats. Die nacht gooien de 10 grootste Gentse musea hun deuren open van 18 tot 01u. Je bezoekt de musea in een compleet andere setting!  Meer info op http://smak.be/nl/agenda/museumnacht-2016-in-gent

Ook het Lam Gods, toch wel het bekendste schilderij van Gent waarvan het paneel met “de rechtvaardige rechters” werd gestolen, is grotendeels terug op zijn vaste plek in de Sint Baafs Kathedraal. Bezoek het snel voor een misschien alweer een deel verdwijnt. 

Wat moet je zeker (niet) eten?

In Gent wordt je verwend met zoveel culinaire kwaliteit. In de stad vindt je sterrenrestaurants, maar ook lekkere bistro’s. In die eerte categorie is onze favoriet restaurant Publiek (www.publiekgent.be) Het restaurant van Flemish Foodie Olly Ceulenaere staat garant voor een heerlijke keuken in een no-nonsene kader. Geen stijve bedoening of witte handschoentjes, gewoon lekker eten met vrienden. Voor de eerder typische Gentse gerechten gaan wij naar Brasserie ’t Vosken op St. Baafs. (www.tvosken.be

Wat kost het? Dure of goedkope bestemming?

Net als in alle Belgische steden betaal je uiteraard ietsje meer dan op het platteland, maar naar Europese normen valt dit goed mee. Opgelet, Gent heeft wel bovengemiddeld dure parkeertarieven. Probeer vooraf goed de afweging te maken met welk transportmiddel je de stad wil bezoeken.