
Voor het digitale tijdperk staken muzikanten veel tijd en energie in de creatie van een opvallende albumhoes. Muziek werd toen nog massaal verkocht als CD's of vinyl-platen, en een visueel aantrekkelijke cover was een belangrijke boost voor de verkoop van een album. Enkele van deze hoezen zijn voor altijd in het collectieve geheugen van muziek-liefhebbers gegrift door hun opmerkelijke looks. Hoe kwamen deze hoezen tot stand? En welk verhaal schuilt er achter?
Ontdek het verhaal achter deze 5 legendarische albumhoezen!
- Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon

Een prisma waarbij een lichtstraal breekt in alle kleuren van een regenboog. Pink Floyd experimenteerde destijds met waanzinnige lichtshows tijdens hun optredens en deze cover zette hun onorthodoxe imago dan nog eens extra in de verf. De triangel stond symbool voor ambitie en orde. Lekker abstract, toch?
- The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Vier Beatles omringd door een massa bekende koppen, dat is de albumhoes van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Het unieke design van de platenhoes werd bekroond met een Grammy. Het concept ervan kwam niet zomaar tot stand: het idee was er om The Beatles als een gloednieuwe band te presenteren, omringd door een fanclub bestaande uit louter bekende koppen. Photoshop bestond toen nog niet, dus alles wat je rondom de Beatles ziet is doodgewoon een uitgesneden kartonnen bord. Het verhaal doet de ronde dat zowel de designers als de bandleden konden kiezen wie op de hoes mocht verschijnen.
- Queen - Queen 2

De toen nog onbekende rockband Queen had één duidelijk doel voor deze platenhoes voor ogen: opvallen! En dat deden ze, met een iconische shot waarbij de 4 rond elkaar gepositioneerde bandleden recht in de lens kijken. De band liep eerst niet warm van de coverfoto, maar de fotograaf kon hen uiteindelijk overtuigen met het zelfzekere karakter van de foto, die succes en dominantie uitstraalt. Fun fact: toen de fotograaf voor de eerste keer het album te horen kreeg, zei deze: 'Wow! Klinkt als Ziggy Stardust die Led Zeppelin ontmoet.'
- Fleetwood Mac - Rumours

Achter de bizarre cover van dit populaire 70's album schuilt héél wat symboliek. Op de hoes zie je hoe zangeres Stevie Nicks helemaal in het zwart gekleed de hand vasthoudt van drummer Mick Fleetwood, terwijl 2 houten ballen nonchalant voor zijn kruis bungelen. De kleine houten ballen zouden Mick's persoonlijke geluksbrenger zijn, die hij ooit eens in het toilet van een obscure bar gestolen had. De ballen hingen vanaf toen steevast aan zijn drumstel bij elk optreden van de band. Mick staat met zijn zwarte outfit symbool voor de heks 'Rhiannon', een Welshe mythische figuur die ook bezongen wordt in de hitsong 'Rhiannon' van Fleetwood Mac.
- Bruce Springsteen - Born In The USA

Ooit gedacht dat de cover van 'Born In The USA' een jonge Bruce Springsteen toont die aan het plassen is tegen de Amerikaanse vlag? Troost jezelf, je bent heus niet de enige. En toch is dit verhaal niet waar: volgens Springsteen werden tijdens de shoot héél wat foto's genomen, en naar eigen zeggen zag de foto van zijn kont er doodleuk gewoon beter uit dan die van zijn gezicht. Weg dubbelzinnigheid, weg mysterie!
De Album Top 500, van maandag 8 april tot en met vrijdag 19 april tussen 09u00 en 16u00 op Joe. Volg de lijst online.