Top 2000

Michael Jackson all the way

Michael jackson2

The King of Pop zou vandaag, 29 augustus, zijn 60ste verjaardag vieren en dat laten we bij Joe niet zomaar voorbijgaan. Daarom gaan we de hele dag voor Michael all the way en draaien we elk uur een van zijn hits.

Het verborgen DNA van Michael Jackson

Elke maandagochtend gaan Sven & Anke met Jo De Poorter op zoek naar de kleine, geheime en niet geweten kantjes van bekende mensen. Jo vertelde wat we nog niet wisten over de King of Pop.


Michael Jackson all the way

Zing luidkeels mee op ‘Thriller’ of waag jezelf aan de Moonwalk op ‘Billie Jean'. Wil je de legendarische dancemove graag leren? Bekijk dan zeker deze video voor tips van de King himself. 


In totaal verkocht de poplegende meer dan één miljard albums en singles. Rolling Stone Magazine kroonde hem zelfs tot meest succesvolle popartiest aller tijden. Maar Michael trok niet enkel de aandacht als zanger, hij was een geboren entertainer die ook nog eens goed kon dansen en acteren.

Ondanks alle lof kwam Michael ook vaak in een negatief daglicht te staan. Er ging veel media-aandacht naar zijn neuscorrecties en ook zijn huidziekte vitiligo veroorzaakte veel ophef. Bovendien volgde ook heel de wereld de rechtszaak over kindermisbruik op de voet. 


'Childhood'

Michael Joseph Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana. Michaels moeder, Katherine, was een Jehova Getuige, dit speelde een grote rol in zijn leven. 

Toen hij in 1982 de videoclip van 'Thriller' uitbracht, dreigde hij uitgesloten te worden als gevolg van vele klachten. Hij wist zijn uitsluiting te voorkomen maar stapte in 1987 alsnog uit de gemeenschap.  


Michaels vader, Joe, was kraanwerker en speelde samen met zijn broer Luther in de band The Falcons. Al snel bleek dat een baan als muzikant niet voor hem weggelegd was, maar in zijn zonen zag hij muzikaal talent en richtte een groepje op dat later als The Jackson 5 zou doorbreken met hits als 'ABC' en 'I Want You Back'. 

Joe Jackson was in het begin hun manager en in 1969 kregen ze een contract bij het soullabel Motown. Dit was de weg naar succes voor Michael en zijn broers. Ook zijn jongere zus Janet had zang-en acteertalent. Zij brak enkele jaren later door met haar solocarrière. 


Solocarrière

Michael was zes bij zijn intrede in The Jackson 5. Normaal zou Jermaine de leadzanger van het groepje worden, maar Joe Jackson zag meer talent in Michael. In 1971, op zijn dertiende, begon Michael naast The Jackson 5 ook een solocarrière. Zijn eerste grote solohit kwam er in 1972 met Ben, de soundtrack voor de gelijknamige film.


In 1982 kreeg hij internationale roem door het iconische album 'Thriller', wat met 65 miljoen verkochte exemplaren Michaels populairste album geworden is. 

Hierop stonden zeven singles wat ongebruikelijk was voor een album uit die tijd. Dit album zorgde ook voor een herpositionering van de zwarte artiesten uit die tijd. Aanvankelijk zond MTV enkel videoclips van blanken uit, maar het succes van 'Thriller' bracht hier verandering in.


Wie Michael zegt, denkt meteen aan de legendarische Moonwalk. Deze bracht hij voor het eerst op 25 maart 1983 tijdens het nummer 'Billie Jean'.

Tijdens de opnames van een reclamespotje voor Pepsi Cola in 1984 raakte Michael ernstig verbrand. Hij liep tweedegraads brandwonden op aan zijn hoofd door een vuurwerkinstallatie die te snel af ging.


In datzelfde jaar nog brak hij het Grammy record als solozanger die acht Grammy’s in één nacht won. Hij won er in totaal dertien.

In 1985 schreef Michael samen met Lionel Richie het nummer ‘We are the World’ voor het goede doel. Tal van grote artiesten als Tina Turner, Stievie Wonder en Bruce Springsteen werkten mee aan dit nummer. 'We are the World' stond wekenlang op nummer één wereldwijd en bracht maar liefst 90 miljoen dollar op voor de hongersnood in Afrika.


De King of Pop kondigde in 2009 nog een afscheidsconcertreeks aan. Deze is er echter nooit gekomen, want drie weken voor de start van This Is It stierf Michael aan een hartstilstand.

Michaels vader stierf dit jaar nog. Hij kampte al een tijdje met alvleesklierkanker.

Privéleven 

Michaels eerste huwelijk was met de dochter van rockster Elvis Presley. Lisa Marie en Michael trouwden op 26 mei 1994 in de Dominicaanse Republiek. Het huwelijk is na minder dan twee jaar stilletjes tot zijn einde gekomen. 

Eind 1996 trouwde Jackson met verpleegster Debbie Rowe. Ze kregen twee kinderen: Michael Joseph Jackson Jr. (of ook wel Prince genoemd) en in 1998 werd Paris Katherine Jackson geboren. Het koppel ging eind 1999 uit elkaar.

Enkele jaren later, in 2002, kreeg Michael opnieuw een zoon: Prince Michael II of 'Blanket'. De moeder bleef geheim. Het kind werd voor het eerst getoond in Berlijn. De beelden waarop Michael zijn kersverse zoon nogal onhandig over het balkon liet bengelen, gingen de wereld rond.

In het openbaar droegen Michaels kinderen vaak een masker of sluier om hun gezicht verborgen te houden. Hij hoopte zo hun anonimiteit te bewaren.


10 Dingen die je nog niet wist over The King Of Pop 

Michael... 

  1. Trad voor het eerst op toen hij nog maar vijf jaar oud was.
  2. Heeft twee sterren op The Hollywood Walk of Fame: eentje voor zichzelf en eentje met The Jackson 5.
  3. Deed witte pleisters rond zijn vingertoppen om de aandacht naar zijn handen/vingers te trekken bij het dansen. Anders vallen handen niet echt op en daardoor gaf dat iets extra aan de choreografie. Het was dus een beetje een entertainmenttruukje.

  4. Had een grote liefde voor dieren. Hij had enkele opmerkelijke huisdieren waaronder Bubbles, een chimpansee. Michael nam hem zelfs mee op zijn Bad World Tour in Japan. De aap leefde in luxe: hij had een eigen bed, kleding en een persoonlijke nanny. Daarnaast had Michael een boa constrictor, een olifant en twee lama's.


  5. Wou heel graag een hoofdrol in een Spider-Manfilm spelen. 
  6. Werd in 1992 gekroond tot 'King of the Sanwi's' op een gouden troon in Krinjabo, een stad in Ivoorkust. Ze hielden ook een aparte uitvaart voor hem toen hij stierf.
  7. Was vegetarisch tot hij midden de dertig was. De laatste jaren leefde hij zelfs ongezond met veel fast food.
  8. Droeg vaak een zwarte band rond zijn arm. Op die manier wou hij aandacht vragen voor kinderen die in slechte omstandigheden moesten opgroeien.
  9. Sprak de stem in van Leon Kompowsky, een personage uit The Simpsons, voor de aflevering 'Stark Raving Dad'. Daarnaast schreef hij de nummers 'Happy Birthday Lisa' en 'Do the Bartman' voor de tekenfilmserie. 
  10. Speelde de rol van vogelverschrikker in The Wiz


Michael Jackson all the way.
Woensdag 29 augustus op Joe.

Top 2000

Wil jij Michael Jackson in de Top 2000 van dit jaar?

Stem hieronder jouw favorieten in de playlist van je leven en luister vanaf maandag 1 oktober naar Joe.