Lifepower met Truus

Lifepowertool van Truus: Moederdag 2.0

Moederdag header

Moederdag. Of je nu opgelucht bent dat de dag om is, of het nu een liefdevolle topdag was: het doet iets met ons. Vandaar deze powertool.

De powertool bestaat uit twee vragen. Meer niet.

Bij elke vraag krijg je 3 perspectieven. Dezelfde tafel dus, maar een ander zitje.
Stop ze in je achterzak en neem ze eens mee doorheen je dag, deze week, en bekijk zo alle interactie om je heen

1. Doe ik dit voor mij?
2. Doe ik dit voor haar?

1: Doe ik dit voor mij?

Of het nu positief is of negatief. Doe ik dit voor mij?

* Als ik zelf mama ben, geef ik al die mama dingen ook aan mezelf: de koestering, de vertroeteling, het begrip, de zorg, de praktische dingen, de uitgaven ...

* Als wat ik kreeg van mijn eigen mama niet was wat ik hoopte: doe ik dan hetzelfde met mezelf. Is het dan net niet belangrijk om als eerste het beter te doen met mezelf?

* Als ik ontvang van een mama binnen het gezin: zou ik voor mezelf doen, wat ik nu ontvang? Of heb ik mijn verantwoordelijkheden in haar mandje gelegd? Luisteren, wassen, plassen, koken, verantwoordelijkheden nemen, duidelijk zijn, incasseren, begeleiden, opruimen, achter de veren zitten, huiswerk, rekeningen betalen etc ect.

2: Doe ik dit voor haar?

* als ik zelf mama ben: durf ik dan minder focussen op de praktische kant van mijn moederschap en meer naar mijn unieke invulling er van te gaan?

* Als wat ik kreeg van mijn mama ooit niet was wat ik hoopte: wat zet ik er zelf tegenover? Beiden kunnen we niks meer aan het verleden veranderen. Geef ik zelf de ruimte zodat ze samen met mij een andere toekomst kan maken.

* Als ik ontvang van een mama binnen het gezin: Doe ik ooit structureel een poging om dat wat ik ontvang ook aan haar te geven? Als ik dat niet wil, omdat het weinig benijdenswaardig is, wat zegt dat dan over mijn aandeel in het geheel? Als ik dat niet wil, waar is haar wilskracht dan op gebaseerd? Op 1 boeketje op deze dag, haar verjaardag en onze huwelijksdag? Wat zou er gebeuren als ik dat wel deed? Hoe zou ik me voelen in haar plaats? Wat als de rollen omgekeerd zouden zijn?

2 vragen en 6 perspectieven

Doe ik dit voor mij?

Doe ik dit voor haar?

Als je feedback hebt, heel graag!

Of je mag natuurlijk ook via truus@joe.be jouw vraag stellen voor een powertool.

Dank je voor het delen