Lifepowertool van Truus: 28 augustus

Bulletjournal

Heb je zondagavond de Lifepower-tips van Truus gemist? Geen probleem! 
We zetten ze hier graag nog eens op een rijtje:

1. Hou een Bulletjournal bij

Een Bulletjournal is een dagboek waarin je al je to-do-lijstjes, hoofdbekommernissen, memolijstjes en muizenissen bijhoudt. Het Bulletjournal (of Dagboek met puntjes, letterlijk vertaald) kenmerkt zich door de georganiseerdheid: alles is er overzichtelijk en netjes in genoteerd. Het boekje weerspiegelt de orde die je hoofd nodig heeft en zorgt er ook voor dat er meer orde in je hoofd komt. Neem je schriftje overal mee naartoe, dan kan je het steeds raadplegen wanneer nodig of er nieuwe dingen in noteren!

Met een duidelijke index op de eerste pagina creëer je ruimte voor je gedachten: een deel van het schriftje kan voor to-do's dienen, een ander deel voor gedachtewolken of hersenspinsels. Deel het schriftje volledig naar je zin in en geniet van je eigen aangebrachte structuur.2. Over keien, kiezels en zand.

Vorige week had Truus het over nieuwe routines, waar er ook meer “jij” in je agenda komt. En nu alles toch even op zijn kop staat, op 1 september is het makkelijker om jezelf een plek te geven op een leeg blad, dan straks te zoeken naar de ruimte in de geoliede machine, om iets voor jezelf bij te plannen. Wat doen we?

 

Heel eenvoudig: neem je schriftje - bijvoorbeeld je Bulletjournal - er even bij.Stap 1: teken 7 grote keien op je blad en vul ze in: wat is echt belangrijk voor jou?
Elke belangrijke pijler van je leven staat voor een kei.
Tip: jij moet 1 van die 7 stenen zijn!  Het kan niet zo zijn dat jij alleen figureert in de film van je leven , het is de bedoeling dat je daar de hoofdrol in hebt

Stap 2: teken tussen de gaatjes kleinere kiezels en vul die ook in, zet er bij waar ze voor staan, dingetjes die je graag in je leven wil, die je leven kleuren

Stap 3: Vul de ruimte die er nu nog is op met wat je er nog tussen kan schrijven. Pokemons vangen, roddelen, facebook scrollen, tegen vermoeidheid vechten omdat je steeds te weinig slaapt…

Stap 4: Neem opnieuw je agenda Dat is je grote pot, die je vult met de grote keien eerst. Daarna is het de beurt aan de kiezels en daarna het zand. Het blad met de keien is een fijne referentie als je je agenda gaat invullen, ook in de rest van het jaar. Hou alle steengroottes dus goed in je achterhoofd en leg het blad op een plaats waar je het af en toe nog terugkomt.

We zijn immers een kei in het verwaarlozen van onszelf...