Raf & Rani

Jan Verheyen presenteert: The best of 2020

Joe popcorn

Jan Verheyen, ook wel de Raf & Rani Regisseur, lijstte de volgens hem beste films van het voorbije jaar op.

Ben je dus op zoek naar filminspiratie om de zoveelste avond in je kot door te komen? Ga hieronder eens door het lijstje van Jan en wie weet leer je wel je nieuwe lievelingsfilm kennen. 

(In alfabetische volgorde)

1917 (US/UK)

Technisch indrukwekkende maar ook spannende oorlogsfilm van Sam Mendes (‘American Beauty’, ‘Skyfall’) gebaseerd op de dagboeken van zijn grootvader. Een grote bioscoophit in het pre-corona voorjaar, en met 10 Oscarnominaties dé grote Oscarfavoriet. En toen kwam ‘Parasite’. Won uiteindelijk ‘maar’ 3 Oscars w.o. voor de inderdaad uitmuntende fotografie van veteran Roger Deakins.

(VOD, DVD)

ANTEBELLUM (US)

Zeer originele thriller/horrorfilm in de – gewaagde – setting van de slavernij in het Amerikaanse zuiden. Hard, érg goed gemaakt, uitstekend vertolkt door o.a. Janelle Monae, en met een briljante twist die de hele film doet kantelen. Eén van de slimste en meest originele films van het jaar.

(DVD, in het voorjaar op VOD)

CORPUS CHRISTI (Polen)

Beklemmend psychologisch drama van Jan Komasa met een heuse tour-de-force hoofdrol van Bartosz Bielenia als een jonge man met een gewelddadig verleden die uit de jeugdinstelling wordt vrijgelaten en zich in een klein dorp vestigt waar hij zich uitgeeft als de nieuwe priester. Hij dringt door in het leven van het dorp, dat een collectief trauma met zich meedraagt. Maar dan haalt zijn verleden hem in… Fascinerende, stijlvolle film.

(VOD)

FOR SAMA (UK/Syrië)

Hartverscheurende documentaire van Waad Al-Kateab, een jonge moeder die met haar echtgenoot, een heroïsche dokter, in Aleppo left – eerder overleeft – tijdens de Syrische burgeroorlog en de zes maanden durende belegering van de stad. Ze houdt een videodagboek bij voor haar pasgeboren dochter. Néé, dit is geen ontspannen avondje uit, maar wel een noodzakelijke en rauwe maar ook emotionele en ultiem hoopgevende film, misschien wel dé film van 2020. Winnaar van 63 (!) internationale prijzen waaronder een BAFTA en een Oscarnominatie.

(VOD)

THE INVISIBLE MAN (US)

Het was best wel een goed jaar voor horror, want naast ‘Antebellum’ was er ook nog deze verrassend relevante, zeer stijlvolle en vooral griezelig efficiënte update van het klassieke verhaal van H.G. Wells. Elisabeth Moss (‘The handmaid’s tale’) is geweldig in de hoofdrol als een mishandelde vrouw die haar brutale echtgenoot ontvlucht – maar door zijn ‘onzichtbare’ versie wordt achtervolgd. Op één wat onnozele twist na, een quasi-perfecte horrorfilm.

(VOD)

THE KILL TEAM (US)

Zeer onterecht volledig onder de radar gebleven oorlogsdrama van Dan Krauss met Nat Wolff als een idealistische jonge soldaat die in een hellhole in Afghanistan terechtkomt onder het bevel van een sadistische leidinggevende (Alexander Skarsgard, zo mogelijk nog enger hier dan als de clown in ‘It’). Gebaseerd op een echt gebeurd verhaal.

(VOD)

THE NIGHTMARE (US)

Het kan niet op: de dérde horrorfilm in mijn lijstje. Ook weer geen ‘klassieke’ horrorfilm maar meer een compromisloze, bikkelharde avonturen/wraakfilm over een Ierse vrouw die in het barre Amerikaanse westen van begin 19de eeuw wraak wil nemen op een Engelse sergant die haar gezin terroriseert. Geregisseerd door Jennifer Kent (‘The babadook’), één van de interessantste vrouwelijke regisseurs van het moment.

(DVD)

LA ODISEA DE LOS GILES (Argentinië)

(alternatieve titel: HEROIC LOSERS)

De charmante Ricardo Darin (‘Wild tales’, ‘El hijo de la novia’, ‘El secreto de sus ojos’) speelt de hoofdrol in deze onweerstaanbare feel good heist movie waarin een kleurrijke groep ‘losers’ uit een klein dorpje wraak nemen op de corrupte advocaat en bankdirecteur die hen hebben opgelicht. Subtiel grappig, erg sfeerrijk, en een geweldig verhaal;

(VOD)

ONWARD (US)

Deze prachtige, ontroerende en bijna vanzelfsprekend technisch briljante Pixar-animatiefilm over twee elf-broers die de kans zien hun veel te vroeg overladen vader nog één dag bij hen te hebben, zag zijn bioscoopcarrière zo goed als geaborteerd door de Corona-crisis, maar vindt nu hopelijk zijn publiek via andere platformen.

(Disney+)

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7 (US)

Ronduit briljant historisch rechtbankdrama van Aaron Sorkin, de geniale scenarist (en hier dus ook regisseur) van ‘A few good men’, ‘The social network’ en de tv-series ‘The West Wing’ en ‘The Newsroom’. Gesitueerd in Chicago in 1968 waar na een uit de hand gelopen betoging tegen het congress van de Democratische partij 7 activisten voor een wel erg vooringenomen rechter terechtkomen. Met o.a. Frank Langella en een uitstekende Sacha Baron Cohen. Mijn favoriet voor de Oscars.

(Netflix)