Raf & Rani

Gadget Goeroe: deze apps helpen jou de blok door!

Adult blur books 261909

Niet alleen voor de studenten zelf is de blok een stresserende periode, ook voor hun ouders is examenstress geen vreemd begrip.

Omdat iedereen tijdens de blok wel eens wat steun kan gebruiken, heeft onze Gadget Goeroe Alain Claes een paar handige blok-apps verzameld.


Een smartphone is geen goede blokpartner, of toch?

Het feit dat die smartphone naast je ligt is misschien al een stuk van het probleem. Er zijn nogal wat apps die je daar bewust van maken.

Forest

Een hele grappige applicatie voor je telefoonverslaving. Het idee is hier dat je een boom plant. Je kan ook kiezen welke boom. Je plant een zaadje en zolang je je telefoon niet aanraakt groeit dat zaadje uit tot een mooie boom. Maar als je dan toch niet aan de verleiding kan weerstaan wordt dat kleine schattige boompje genadeloos omgehakt. En er wordt echt op het gemoed gespeeld. "Are you sure you want to cut that cute little tree". Als je het boompje mooi laat groeien krijg je een virtueel bos vol prachtige bomen.

Wat Forest niet doet is alle berichtjes tegenhouden waardoor het misschien wel erg moeilijk is om er vanaf te blijven.


Dat doet de Offtime dan weer wel:

Je bepaalt gewoon wanneer je niet gestoord mag worden. En alle facebook-updates, sms, whatsapp, noem maar op. Alle berichtjes worden tegengehouden. De app kan trouwens ook een berichtje terugsturen dat duidelijk maakt dat je niet beschikbaar bent omdat je aan het studeren bent. Je kan de app trouwens ook aan je agenda koppelen waardoor je niet telkens moet aanduiden hoe lang ze je met rust moeten laten.


Even rusten?

Dat je af en toe tijdens het studeren moet ontspannen, dat is wel duidelijk. Er bestaat een theorie die precies definieert wanneer je wat moet doen.

Dat noemt men de pomodoro techniek. Niet toevallig in Italië ontstaan. En de man die het heeft ontwikkeld gebruikte een keukentimer in de vorm van een tomaat. Vandaar de naam. Ze hebben er erg veel rond geëxperimenteerd en ze stelden vast dat 25 minuten de perfecte tijdspanne is om geconcentreerd te blijven.


Vandaag de dag heb je daar geen keukentimer meer voor nodig maar kan je gewoon Flat Tomato app gebruiken. (enkel voor iOS)

Het idee is dat je telkens 25 minuten goed doorwerkt. En dan 3 minuten ontspant. En dan weer 25 minuten en dan weer 3 minuten en als je dat dan 4 keer hebt gedaan dan krijg je een langere pauze van 25 minuten. Tijdens die pauzes wordt de leerstof in je hersenen gebrand als het ware.


Sssst, hier wordt geblokt!

PZIZZ beweert dat het je kan helpen om geconcentreerd te werken.

Als je die app opstart. Dan heb je 3 keuzes. Sleep/Nap/Focus. stel dat je gefocust wil werken. Daarna vraagt hij hoe lang je dit wil. En dan krijg je automatisch een aantal klanken die precies de juiste delen van de hersenen stimuleren. Op hun website vind je het hele wetenschappelijke verhaal. Je kan ook kiezen in intensiteit.

 Je kan ook voor NAP kiezen. Helaas alleen in het Engels. Je kan ook kiezen voor een man of vrouw. Je kan bepalen hoe luid het allemaal klinkt.

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling is trouwens ook grote fan van deze app!
Voor wie liever wat monotone geluiden heeft, als je bijvoorbeeld alleen maar goed kan studeren met een stofzuiger in de buurt is Noisli nog een fijne tip. Hierin kan je een mix van natuurgeluiden oproepen en combineren