De Zomer Van...

De Zomer Van 1998

Joe default

Vanaf maandag 30 juli blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Truus gaat terug naar het jaar 1998.

In 1998 breekt er een storm los in de Verenigde Staten: President Bill Clinton bleek een affaire gehad te hebben met de stagiaire Monica Lewinsky. De republikeinen eisten de aftreding van de president, maar zijn eigen partij en uiteindelijk ook het Amerikaanse volk bleef achter hun president staan. Clinton moet niet aftreden, maar de president van Indonesië moet dat wel. Na 32 jaar onderdrukking willen de bevolking Soeharto weg.
Paniek in België: Marc Dutroux ontsnapt uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. 5000 politieagenten gaan op zoek naar Dutroux. Vier uur later wordt hij teruggevonden in de Ardense bossen.

Steve Jobs stelt hun nieuwe computer voor: de iMac, zijn concurrent Bill Gates lanceert Windows 98. Het eerste Harry Potterboek ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ van J.K. Rowling komt uit in het Nederlands.

De muziekwereld rouwt om het overlijden van Frank Sinatra. De Amerikaanse zanger was 82 jaar. Hij kreeg een hartaanval. Israël wint het songfestival met Dana International, een transseksuele zangeres was. Jean-Paul Gaultier heeft de jurk ontworpen die ze droeg op het songfestival. Het was de eerste keer dat het publiek kon meestemmen via televoting.

Saving Private Ryan kaapt 5 Oscars weg, ook de komedie There’s Something About Mary is een hit in de bioscoop.
De BRT wordt VRT en in het najaar van 1998 komt de eerste videoclipzender in Vlaanderen: The Music Factory, of kortweg TMF. Bekende vj’s waren Yasmine, Inge Moerenhout en Katja Retsin. Het tv-spel De Mol zorgde voor kijkcijferrecords, Dimitri De Tremmerie verdween uit De Kampioenen. Jacques Vermeire speelde acht jaar de garagist die niet bang was om een beetje meer aan te rekenen.

Truus draait muziek van oa Pras Michel, Eagle-Eye Cherry, Vengaboys, Anouk en Boyzone.