De Zomer Van...

De Zomer van 1996

Joe default

Vanaf maandag 30 juli blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Bjorn gaat terug naar de zomer van 1996.

Welke Belgische groep scoorde een wereldhit in 1996 en verkocht meer dan 1 miljoen singles? Nee, het is niet Clouseau of K’s Choice. Het succesverhaal begint bij twee producers, Patrick Samoy en Luc Rigaux, die onder de indruk zijn van het zangtalent van de Spaanse Maria Isabel Garcia Asensio.

Hun allereerste single "Un Clima ideal" verscheen in 1994 en werd een succeshit in België. In 1996 kwam hun tweede single "Bailando" uit en deze werd een wereldhit met een oplage van maar liefst 1 miljoen exemplaren in minder dan een jaar.

België haalt in dat jaar de wereldpers nadat op 15 augustus Marc Dutroux werd gearresteerd. Laetitia Delhez, zes dagen eerder ontvoerd, werd in zijn huis ontdekt samen met Sabine Dardenne, die er al bijna drie maanden zat. Het bleek snel dat Dutroux ook verantwoordelijk was voor de ontvoering van Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks, en voor de dood van zijn handlanger Bernard Weinstein. Zij werden allen dood teruggevonden.

In Engeland is het koninklijke sprookje definitief voorbij: al in 1992 besloten Prins Charles en Diana uit elkaar te gaan, vier jaar later is de scheiding definitief.

Op sportief vlak mochten de Belgen in dat jaar niet klagen: Fred Deburghgraeve wint het goud op de 100m schoolslag op de Olympische Spelen in Atlanta én hij breekt ook het wereldrecord op dezelfde afstand.

Buiten De Zone eindigt na twee jaar in 1996 op de Belgische televisie. De serie is bedacht door oa Bart de Pauw en Tom Lenaerts. Het duo zou later kijkcijfer records verbreken met Schalkse Ruiters.

Bjorn draait muziek van oa Fool's Garden, Fugees, 3T, Joan Osbourne en Luniz.