De Zomer Van...

De Zomer Van 1993

Joe default

Elke werkdag blikte JOE tussen 12 - 14y terug naar de zomer van een bepaald jaar: wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Truus sluit het seizoen af met de zomer van 1993.

België is in rouw: Koning Boudewijn overlijdt aan een hartstilstand in zijn buitenverblijf in Spanje. Op onze nationale feestdag dat jaar verscheen koning Boudewijn een laatste keer publiekelijk. Koningin Fabiola was op de begrafenis in het wit gekleed, als teken van hoop. Albert legt de eed af op 9 augustus.
Boris Jeltsin en George Bush Sr ondertekenen een eerste verdrag waarin ze beloven om hun massawapens te vernietigen, een belangrijke stap voor de wereldvrede. Bush Sr moet later in het jaar het presidentschap overdragen aan de democraat Bill Clinton.

Paniek is er in ons land wanneer de leden van de bende Haemers ontsnappen uit de gevangenis. Philippe Lacroix werd vier dagen later opgepakt, Murat Kaplan hield het een week uit. Basri Bajrami vluchtte naar Macedonië en werd daar pas in juli 1995 ingerekend. Bendeleider Patrick Haemers ontsnapte niet mee. Korte tijd na de ontsnapping van zijn kompanen verhing hij zich aan de radiator van zijn cel.

Johan Museeuw wint voor de eerste keer de Ronde van Vlaanderen, goud voor Gella Vandecaveye op het WK in Hamilton, en zilver op het EK.

In de bioscoop steelt Robin Williams de harten met Mrs Doubtfire, Steven Spielberg brengt het aangrijpende Schindler's List uit. Het is een topjaar voor de Amerikaanse regisseur, want enkele maanden later verschijnt Jurassic Park op het grote doek.

Op TV lachen we om Xavier de Baere in Morgen Maandag, volgen we de gebeurtenissen in Wittekerke op de voet en zijn we gefascineerd door de buitenaardse verschijningen in The X-Files.

Truus draait muziek van oa Ace Of Base, Ugly Kid Joe, Snow, Def Dames Dope en R.E.M.