KRIS KROSS

De Zomer Van 1992

Joe default

Vanaf maandag 30 juli blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Bjorn blikt terug naar de zomer van 1992.

Met Nirvana was een jaar eerder de grunge uit Amerika overgevlogen, en de muziekstroming is in 1992 ook in ons land populair. De kenmerkende kledingstijl, waarbij de mannen houthakkershemden dragen naar het voorbeeld van Eddie Vedder van Pearl Jam, staat in contrast met de bling bling van de fans van rapmuziek. Kris Kross scoren een hit met Jump, en waar daar bij opviel was dat ze hun jeansbroeken achterstevoren droegen.

Sinéad O Connor krijgt conservatief Amerika tegen zich nadat ze in het TV-programma Saturday Night Live een foto van de Paus verscheurd. De muziekwereld verloor in 1991 Freddy Mercury, de overgebleven bandleden eren hem samen met vele andere artiesten tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert in het Wembley stadion in Londen. De live-versie van George Michael, die Somebody To Love zingt, wordt een hit.

Net voor de zomer werd Disneyland Parijs officieel geopend. Voor, tijdens en ook na de opening werd er namelijk geprotesteerd tegen het resort: tegenstanders vonden dat het Disney-park de Franse cultuur zou schaden. Aan het eind van 1992 waren 8,4 miljoen bezoekers de poorten van het park gepasseerd. Na Eddy Wally (Wally In Space) hebben we nu eindelijk écht een Belg in de ruimte: Dirk Frimout!

Op TV keken we naar Melrose Place en Medisch Centrum West, in de bioscoop zagen we Daens en Batman Returns.