De Zomer Van...

De Zomer Van 1989

Joe default

De hele zomer blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Truus kijkt terug naar de zomer van 1989.

1989 was ongetwijfeld een heel belangrijk voor de wereldpolitiek, in november valt de Berlijnse Muur is eindigt de Koude Oorlog. Meteen na de val is er een grote toestroom naar West-Berlijn, de inwoners die in Oost-Berlijn woonden rijden in hun Trabant het westen tegemoet. George Bush senior wordt 41e president van de VS. Hij was acht jaar vicepresident geweest aan de zijde van Ronald Reagan.
In ons land wordt oud-premier Paul Van den Boeynants in het begin van 1989 ontvoerd. De Belgische gangster Patrick Haemers, die verantwoordelijk was voor de ontvoering wordt op 29 mei gearresteerd in Brazilië. De voortvluchtige Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu en zijn vrouw Elena worden geëxecuteerd.
Voor de kust van Alaska doet zich de grootste milieuramp ooit voor. De olietanker Exxon Valdez vaart tegen een rots en tienduizenden liters olie komen in het water terecht.

Nintendo brengt de draagbare spelcomputer Game Boy uit. De Game Boy bleek meteen een verkoopsucces. Motorola brengt de (op dat moment) kleinste gsm op de markt uit, de Motorola MicroTAC Personal Cellular Telephone.

Edwig van Hooydonck wint Ronde Van Vlaanderen, KV Mechelen gaat zowel met de landstitel als de Europese Supercup aan de haal.

Walt Disney brengt in 1989 De Kleine Zeemeermin uit, maar ook de leuke comedy Honey, I Shrunk The Kids. De Vlaamse regisseur Robbe de Hert laat acteur Michael Pas schitteren in zijn nieuwste film Blueberry Hill. Er verandert veel op het Vlaamse televisiescherm want in 1989 start VTM, de eerste commerciële omroep. Walter Capiau lokt meteen de kijkers met het Rad Van Fortuin. Ook Tien Om Te Zien scoort meteen goed. Op de BRT is de quiz De Drie Wijzen populair en maken Samson & Gert hun debuut.

Madonna shockeert in 1989 met de clip bij haar liedje Like A Prayer. Daarin kust ze een heilige en dat kan in Amerika niet door de beugel. Pepsi zegt zelfs een miljoenencontract met de ster op. Toch scoort Like A Prayer heel erg goed en is het één van de grootste hits van het jaar.

Truus draait muziek van oa De La Soul, Jason Donovan, Roxette, The Cure en Gloria Estefan.