De Zomer Van...

De Zomer Van 1986

Joe default

Vanaf maandag 30 juli blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Bjorn blikt terug op de zomer van 1986.

Net voor de zomer worden we opgeschikt door de ramp in Tjsernobyl. De reactor van de kerncentrale ontplofte midden in de nacht, toen de meeste inwoners van Tsjernobyl sliepen. Armand Pien heeft het de hele zomer nog over de impact van de ramp en de kans dat radioactieve deeltjes ook ons land bereiken.
Met de trein onder het kanaal naar Engeland? Dat was nog ondenkbaar in 1986. Toen ging de eerste spade in de grond en begon de bouw van de kanaaltunnel. Het duurde uiteindelijk zeven jaar en er waren 15.000 mensen nodig om het werk te klaren.
1986 is ook het jaar van de ramp met de Challenger. Die spatte uit elkaar na de lancering op Cape Canaveral waarbij de 7 bemanningsleden overleden. De ramp is volledig live op tv te volgen.

We gingen voetballen in Mexico, want daar vond het wereldkampioenschap plaats. De Rode Duivels doen het goed: dankzij penalties tegen Spanje in de kwartfinale, mogen ze het in de halve finale opnemen tegen Argentinië. Net als in 2014, gaan de Belgen onderuit tegen de Argentijnen. Zij worden vervolgens wereldkampioen door te winnen van West-Duitsland.

Sandra Kim wint echter wél! Haar J'Aime La Vie kreeg de meeste stemmen op het Eurovisiesongfestival en dus maken we ons klaar om het hele circurs in 1987 in België te ontvangen. Ondertussen begint een nieuw muziekgenre te onstaan de in Belgische discotheken: de eerste New Beat plaatjes verschijnen, de New Beat gekte zou pas later volgen.

En wat was er op TV? Knight Rider, Het Pleintje, maar ook Mik Mak en Mon. Jos Brink deed ons kijken naar de Nederlandse televisie naar zijn programma Wedden Dat.