De Zomer Van...

De Zomer Van 1984

Joe default

In De Zomer Van... blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?
Vandaag blikt Bjorn exact 30 jaar terug, naar de zomer van 1984.

De BBC zond in dat jaar de eerste beelden uit van de hongersnood in Ethiopië. Het schokt de natie en inspireert de zanger van The Boomtown Rats, Bob Geldof, om later dat jaar een benefietsingle op te nemen. Do They Know It’s Christmas Time wordt een wereldwijde hit, een jaar later overtreft Geldof dit met de Live Aid concerten.

We verliezen in 1984 enkele belangrijke muzikanten: op 1 april wordt de Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye één dag vóór zijn verjaardag doodgeschoten door zijn eigen vader na een heftige ruzie. Vlaanderen rouwt om het overlijden van Ann Christy, slechts 38 jaar oud. De Britse komiek Tommy Cooper sterft in het harnas: hij krijgt een hartaanval op het podium. Het publiek denkt even dat het bij de act hoort.

Michael Jackson sleept in 1984 maar liefst 8 Grammy’s in de wacht. In datzelfde jaar loopt hij ook zware brandwonden op tijdens de opnames van een tv-spot voor Pepsi. Jackson zal een tijd met één van zijn handen in een handschoen lopen, wat uiteindelijk één van de iconische beelden van the king of pop zal worden.

In de bioscoop vergapen we ons aan Karate Kit, al beweren Gaston & Leo ook Zware Jongens te zijn in de gelijknamige film van Robbe de Hert. En was er maar één antwoord op de vraag Who You Gonna Call: Ghostbusters!

Truus draait muziek van oa Duran Duran, Talk Talk, Frankie Goes To Hollywood, Flying Pickets, Pat Benetar en Laura Branigan.