De Zomer Van...

De Zomer van 1983

Joe default

Vanaf maandag 30 juli blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Bjorn gaat vandaag 31 jaar terug in de tijd, naar 1983.

Michael Jackson doet in dat jaar voor het eerst zijn moonwalk op het podium voor een livepubliek. Hij bracht Billie Jean tijdens de telivisiespecial 'Motown 25: Yesterday, Today and Forever". Een Amerikaanse show die op 16 mei 1983 uitgezonden werd. De danswereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

In 1983 kreeg ons land ook te maken met droevig nieuws, want we moesten afscheid nemen van Koning Leopold III en prins-regent Karel.

Maar '83 was ook een sportief jaar. Ludo Coeck scoort voor de Rode Duivels een legendarische goal tegen de voormalige DDR. Een jaar later zou ons land deelnemen aan het Europees Kampioenschap voetbal. In arijs Roubaix kroonde Hennie Kuiper zich tot winnaar.

Sean Connery kroop in de huid van James Bond en schitterde in Never Say Never Again. De fans van Star Wars kregen het zesde deel van de saga voorgeschoteld. De derde film, maar eigenlijk de zesde in de reeks. Dansliefhebbers konden hun hart ophalen met de Amerikaanse film Flashdance en de televisiereeks Fame.

De ontvoering van Freddy Heineken, de toenmalige directeur van de Nederlandse bierbrouwerij Heineken, en zijn chauffeur Ab Doderer duurde van 9 tot 30 november 1983. Op 28 november werd 35 miljoen gulden losgeld betaald. Twee dagen later werden ze door de politie bevrijd.

Bjorn draait muziek van oa Peter Schilling, Wham!, Doe Maar en Nena.