De Zomer Van...

De Zomer Van 1975

Atp 1975

Vanaf maandag 30 juli blikt JOE elke werkdag van 12-14u terug naar de zomer van een bepaald jaar. Wat stond er in de krant? Waar hielden we ons mee bezig? En vooral: wat waren de hits op dat moment?

Bjorn blikt terug op de zomer van 1975:

Net voor het begin van de zomer, op 30 april 1975, komt er een einde aan de Vietnam-oorlog. Sinds 1 november 1955 werd er gestreden in Vietnam, hoewel er ook gevochten werd in de grensgebieden van Laos (Laotiaanse Burgeroorlog) en Cambodja (Cambodjaanse Burgeroorlog). Het World Trade Centre in New York wordt geteisterd door een brand. In de ruimte is er een opvallende verbroerdering tussen Amerika en Rusland: de ruimtecapsules Apollo en Sojoez worden aan elkaar gekoppeld, waarbij de astronauten van de ene naar de andere capsule kunnen.
Ook nieuw: de verplichte autogordel! Alle modellen die na 1975 van de band rollen, moeten vooraan over een autogordel beschikken. In Amerika richt een zekere Bill Gates het bedrijf Microsoft op, nadat hij vertrekt bij Apple Computers.

Het zit dat jaar niet mee voor Eddy Merckx: tijdens de 14e etappe van de Tour de Franse krijgt Merckx, bij het beklimmen van de Puy-de-dôme, een vuistslag in zijn lever. De toediener was de 55-jarige Franse toeschouwer Nello Breton. Bernard Thévenet won de Tour, Merckx eindigde op de tweede plaats.

In 1975 draaien er enkele legendarische films in de bioscoop zoals Jaws, One Flew Over The Cuckoo's Nest en The Godfather Part II. Op TV is het genieten van Fawlty Towers, Starsky & Hutch, Swiebertje en Dr. Who.