Raf & Rani

De Gadget Goeroe: het Bluetooth-hangslot

Gadget

Je komt aan in de fietsenstalling en je wilt je fiets van het slot halen. Op dat moment merk je dat je je sleutel kwijt bent... Herkenbaar? Dan is de Nokē helemaal iets voor jou!

De naam van het merk doet vermoeden dat dit gadget uit een Scandinavisch eiland komt, maar niets is minder waar. Het is een Amerikaans product en wanneer je het merk in het Engels uitspreekt kom je op 'no key' uit. Dat maakt ook meteen duidelijk wat er zo speciaal is aan dit hangslot: je hebt er geen sleutel voor nodig!

Je opent het slot met een app. Je kan het openen op verschillende manieren instellen, bijvoorbeeld wanneer je weg gaat en weer in de buurt komt van het slot, het automatisch opent. Voor een fiets kan dat dus enorm gemakkelijk zijn. 

Is dat wel veilig?

Een hacker zal een hele tijd moeten spenderen om dit slot open te krijgen, maar een gewoon slot kan je in principe ook openbreken. Het slot is door een paar instanties getest op kwaliteit, en daar scoorde dit gadget enorm goed op. 

Wanneer je je smartphone kwijt bent, kan je in dat soort noodgevallen een code instellen. Wanneer je deze code gebruikt, gaat het slot toch nog open. Voor dit slot betaal je zo'n 110 euro. Meer informatie vind je op hun site.