Raf & Rani

De Gadget Goeroe: Car Free Day

Bike header

Het is vandaag Car Free Day, dat betekent dat de auto vandaag het verboden vervoersmiddel is! Of niet?

De Gadget Goeroe bekijkt samen met Raf & Rani alle opties om zo min mogelijk wagens in het verkeer te krijgen. 

Wanneer je kijkt in het verkeer valt het je misschien meteen op dat er vele auto's zijn waar een paar lege stoelen in te vinden zijn. Daarvoor is er een oplossing! Natuurlijk bestaan er hier apps van. De 'BlaBlaCar' is hierin een goed voorbeeld. Je registreert je en kiest wanneer je welk traject wilt afleggen. Je krijgt een lijst met potentiële bestuurders die hetzelfde traject afleggen. Van deze bestuurders kan je wat gegevens zien: met welke auto rijdt hij/zij, wat vonden anderen van een ritje met deze bestuurder, ... . Een ritje van Gent naar Parijs zou je op deze manier een 20 euro kunnen kosten!

Als je je niet meteen ziet liften met een wildvreemde, kan je gebruik maken van 'autodelen'. De app 'Cambio' is hier het bekendste voorbeeld. Ondertussen zijn er meer dan 1000 van die cambio's die je aan ophaalpunten kan oppikken en waar je dus een tijd mee kan rondrijden en hem dan weer op z'n plekje kan zetten. 

Voor de scooter liefhebbers heb je dan weer 'Scooty'.  Je installeert de app. Die vertelt dan op basis van locatie waar je een scooter kan vinden. Met de app kan je de scooter starten. En als je gedaan hebt met rijden kan je hem gewoon achterlaten en daar staat ie dan klaar voor de volgende gebruiker. Dit kost trouwens 25 cent per minuut. Dus als je 20 minuten rondrijdt kost het 5 Euro. Let wel, momenteel is Scooty enkel actief in Brussel en Antwerpen.

'Caramigo' is de airbnb op wieltjes. Je meldt je aan op dat platform, je zegt waar je een auto nodig hebt en hoe lang en dan verschijnt een lijstje van beschikbare auto's. Ook Drivy biedt deze service aan!

Maar wat als je nu enkel in de ochtend je auto nodig hebt, maar voor de rest van de dag hem niet gebruikt. Hier is 'Cozycar' enorm handig. Je meldt je aan via de app en andere gebruikers die dan ook maar af en toe gebruik willen maken van een auto kunnen dan met mekaar in contact komen. Er zit een kalendersysteem in om duidelijk te maken wie wanneer de auto kan gebruiken.