Top 2000

Bryan Adams is een hond

Joe default

Staat Bryan Adams ook dit jaar weer met zijn Summer Of '69 bovenaan de Top 2000? Dat kom je pas op 19 september te weten. Ondertussen zijn we in het leven en de carrière van Bryan gedoken en hebben 14 feiten die je vast nog niet weet, gevonden.

1. BRYAN ADAMS IS GÉÉN AMERIKAAN

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Bryan Adams géén Amerikaan. Bryan werd geboren in Kingston, Ontario, en dat ligt in Canada. Zijn vader was een diplomaat, waardoor Adams een deel van zijn jeugd in het buitenland doorbracht. Hij woonde als kind oa in Engeland, Israël, Portugal en Oostenrijk.

2. BRYAN ADAMS ZAT IN EEN GLAMROCK BAND

De eerste muzikale feiten van Bryan Adams dateren van 1976. Als 15-jarige snotneus sloot hij zich aan bij de band Sweeney Todd. Zij maakten glamrock muziek, en toen de originele zanger de groep verliet kreeg Bryan de kans om te zingen op hun single If Wishes Were Horses. De producers versnelden de stem van Adams, zodat hij nog jonger op de plaat klonk. Een jaar later verliet hij de groep.

3. BRYAN ADAMS BEGON MET DISCO

Bryan Adams brak internationaal door met zijn stoere rockliedjes als Run To You en Summer Of 69. Toch klonk zijn allereerste solo single héél anders: Let Me Take You Dancing uit 1979 is een onvervalst disco liedje. Net als bij Sweeney Todd werd zijn stem weer versneld, iets waar Bryan zelf niet helemaal blij mee was.

4. BRYAN ADAMS BRAK PAS NA 3 ALBUMS DOOR

Het succes kwam Bryan niet meteen aanwaaien: zijn eerste twee albums ((Bryan Adams, You Want It You Got It) waren geen groot succes. Pas met het derde album, Cuts Like A Knife in 1983, wist hij door te breken.

5. BRYAN ADAMS OPENDE LIVE AID

In London was het Status Quo die het Live Aid concert in 1985 mocht openen, maar enkele uren later stond de Canadees als eerste op het podium voor Live Aid Philadelphia. Het concert, waarin hij oa Summer Of 69 speelde, is terug te vinden op YouTube. Het werd via satelliet over de hele wereld uitgezonden, al viel halverwege het optreden van Bryan de verbinding uit en kon dus niet alles gevolgd worden.

6. BRYAN ADAMS WERKT GRAAG VOOR ANDERE MUZIKANTEN

Alsof hij zelf nog niet genoeg hits scoorde, werkte Bryan Adams zijn hele carrière ook voor vele andere artiesten. Soms schreef hij hele liedjes, een andere keer kwam hij meezingen op de achtergrond. De artiesten waar hij voor gewerkt heeft zijn soms heel verschillend: van Roger Daltrey (The Who), de langharige rockers van Motley Crue en popdiva Belinda Carlisle tot de gelikte sound van Michael Bubblé. Bekijk hieronder de verschillende clips.

Roger Daltrey - Let Me Down Easy en kan je hem ook in de clip terug zien. (clip met Bryan erin)

Motley Crue - Sticky Sweet (achtergrondzanger:

Belinda Carlisle - Whatever It Takes

Michael Bubblé - After All

7. BRYAN ADAMS ZINGT NIET OVER SEKS

Laat voor eens en altijd duidelijk zijn, Bryan zingt NIET I got my first real sex thing in Summer Of 69. Nee, hij heeft het over zijn eerste six string, waarmee hij bedoelt dat hij in 1969 zijn eerste gitaar (met zes snaren) kreeg.

8. BRYAN ADAMS IS DOL OP FILMS

Dat Bryan een zwak heeft voor films mag wel duidelijk zijn als je ziet voor hoeveel films hij in zijn carrière muziek gemaakt heeft. Hij scoorde er twee grote hits mee. Everything I Do, I Do It For You was een hit in 1991, het hoorde bij de film Robin Hood: Prince Of Thieves. Twee jaar later stond hij samen met Rod Stewart en Sting in de hitparade met All For Love, voor de film Three Musketeers.

9. BRYAN ADAMS BLIJFT GRAAG PLAKKEN

Nee, niet in het café (of misschien wel, maar dat weten we niet). In 2009 kreeg hij een eigen postzegel in Canada.

10. BRYAN ADAMS IS EEN MUZIKALE PIONIER

Op 19 april speelde Bryan en zijn groep in Kathmandu. Hiermee was hij de eerste Westerse muzikant die in Nepal optrad.

11. BRYAN ADAMS IS OOK SUCCESVOL ALS FOTOGRAAF

Naast internationale rockster heeft Adams zich de afgelopen jaren ook bewezen als fotograaf. Zijn foto’s zijn in beroemde modemagazines als Vogue, Harper’s Bazaar en Esquire verschenen. Hij heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept en in 2012 verscheen zijn eerste fotoboek Exposed. Bryan heeft veel medemuzikanten op de gevoelige plaat vastgelegd, waaronder Mick Jagger, Rod Stewart, Sting maar ook jonge popsterren als Lana Del Rey. In 2002 mocht hij de Engelse Queen Elizabeth II fotograferen, het beeld werd op een postzegel vereeuwigd.

12. BRYAN ADAMS HEEFT LANG MET KINDEREN GEWACHT

Ach, we hoeven hier niet het hele privéleven van Bryan op straat te gooien maar het is wel een opvallend feitje dat hij pas op zijn 51e voor het eerst vader werd. In 2011 werd zijn dochter Mirabella geboren, twee jaar later kreeg hij nog een dochter Lula.

13. BRYAN ADAMS LUST GEEN VLEES OF VIS

Toen Bryan Adams 29 was besloot hij om veganist te worden. Dat deed hij eerst om gezondheidsredenen, maar het sterkte hem ook in al zijn dierenrechten activiteiten.

14. BRYAN ADAMS HOUDT VAN BELGIË

In verschillende interviews heeft Bryan laten weten dat hij een goede band met België heeft en dat hij hier graag komt optreden. Hij heeft ook bijzondere herinneringen aan zijn optreden op de weide van Rock Werchter in 1988, toen kwam de regen namelijk met bakken naar beneden. Het optreden werd uitgebracht op de CD Live! Live! Live! en er werden meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht.

15. BRYAN ADAMS IS EEN HOND

Het is te zeggen: in de tekenfilm Jock The Hero Dog uit 2011 leende Bryan zijn stem aan de hoofdfiguur Jock. Hij schreef en zong ook twee liedjes voor de film.

16. BRYAN ADAMS HEEFT EEN GROOT HART

Met zijn eigen stichting The Bryan Adams Foundation helpt hij mensen over de hele wereld en steunt hij projecten die het nodig hebben. Vooral educatieve projecten, die kinderen moeten helpen aan beter onderwijs, krijgen veel aandacht en steun van de Bryan Adams Foundation. Hij richtte de stichting in 2006 op na de ramp met de tsunami in Azië.