WILL TURA

Bel nooit meer naar 797204!

Joe default

'Maar indien je mij wil treffen ben ik hier. Draai dan 797204', zong Will Tura in 1964. Het is een cover van Lonesome 7-7203 van Hawkshaw Hawkins uit 1962. Je raad het al... honderden fans draaiden het nummer in de hoop de zanger aan de lijn te krijgen. Bart Peeters daagde zijn gasten in zijn praatprogramma De Neus van Pinokkio uit om erachter te komen of dit verhaal klopt of niet.

Het verhaal klopt helemaal! En wat gebeurde er dan? De fans kwamen uit bij een vriendelijke telefoniste van een Rotterdams bedrijf. "U spreekt met Elvis Presley", antwoordde ze dan lachend. Hoewel ze er mee kon lachen, kon haar baas dat helemaal niet. De directeur diende klacht in en liet het nummer verbieden. Voortaan zou elke radiozender in Nederland die het nummer uitzond een dwangsom moeten betalen van 200 gulden.

De carrière van Tura kreeg daarmee in Nederland een serieuze deuk. "Mijn tekstschrijver zocht een telefoonnummer dat 'catchy' klonk", vertelt Will Tura. "Het nummer werd in België gecontroleerd, maar in Nederland niet. Het was een nalatigheid." Een nalatigheid die hem bijna zijn carrière in Nederland kostte.

In de jaren '80 brak Will Tura dan toch door bij onze noorderburen.