The Album Connection

The Album Connection: Robert Palmer

Joe default

Robert Palmer werd de gentleman van de popmuziek genoemd. Hij zat vaak in driedelig maatpak maar maakte steevast behoorlijk hoekige muziek, die werd beïnvloed door rock, blues, wereldmuziek en reggae. Niet voor niets zat Palmer op het Island label (bekend van de palmboom) dat zowat alle belangrijke reggae-artiesten in de stal had.

Palmer ging ook experimenterne met elektronische instrumenten zodra die hun tekortkomingen waren ontgroeid. En dat leverde hits op met een unieke klankkleur, van “Johnny & Mary” tot “Looking For Clues”, van “You’re In My System” tot “You Can Have It” (dat hij leende van Kool & The Gang). In Amerika vielen ze meer voor zijn stevige rocknummers zoals “Bad Case Of Lovin’ You” en de beukplaat “Addicted To Love” waarbij in de clip alleen vrouwen Palmer van antwoord dienden.

Zelf hield ik meer van zijn luchtige liedjes zoals het tropische “What’s It Take” en “Every Kinda People” of het subtiele “Can We Still Be Friends”. En ik heb een zwak voor het in retro getinte “Riptide”. Het deed me wat toen ik in het nieuws vernam dat hij overleden was, nu alweer elf jaar geleden. Palmer werd maar 54 (en ik ben ook zo oud, dus dat doet je altijd even stilstaan bij hoe snel het leven gaat). In ieder geval keuze genoeg zondag om de te weinig gehoorde liedjes van Robert Palmer te laten horen.