The Album Connection

The Album Connection: Peter Schaap

Peter schaap vliegen als een vogel ode aan een luchtvaartpionier 1975

Zondag draai ik in de album connection 2 liedjes uit een album van Peter Schaap.

Dat is nooit de beroemdste zanger der Nederlanden geworden, ook al zijn er 2 liedjes van hem die weerklank vonden in Vlaanderen in de jaren zeventig : “Vliegen als een vogel” en “Adem mijn adem” dat gereanimeerd werd door Mama’s Jasje in 1999.
Het waren 2 van die luisterliedjes die zichzelf leken uit te wijzen: zo logisch klonken ze. Vaak zijn dat precies liedjes die tot het collectief geheugen worden toegelaten.

Die Peter Schaap heeft ondertussen een heel andere carrière uitgebouwd en werd vanaf 1982 voltijds schrijver. De teller staat ondertussen op meer dan 40 boeken. Het merendeel zijn kinder-& jeugdboeken, maar Schaap is ook erg bedreven in het fantasy-genre.

Speciaal voor de uitzending zocht ik een verrukkelijk liedje over “De Lente” dat hij in zijn beginjaren schreef maar dat later aan de Vlaamse LP werd toegevoegd waar ook “Adem Mijn Adem” stond. Omdat het nooit op cd werd uitgebracht, kwam ik op het idee om Peter zelf te contacteren. Twee dagen later kreeg ik prompt een antwoordje terug met in bijlage “De Lente” krasvrij voor mijn muziekcollectie. Dat ga ik dan ook met veel plezier laten horen zondag, want het eerst echte lenteweekend mag ik ook muzikaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Michel Follet