The Album Connection

The Album Connection: Leo Sayer

Joe default

Zondag kan je niet naast Leo Sayer in de album connection. Voor heel wat luisteraars, die in de jaren 80 opgroeiden, is dat de hitmaker van de perfecte slows: “When I Need You”, “Orchard Road”, “Have You Ever Been In Love”, voor mij is het zo één van die jaren 70 artiesten die vooral met veel humor muziek maakte en heel bereikbaar oogde.

Geen vedettenallures, geen ruig of stoer imago, maar eerder de vrolijke krullebol zonder pretenties die met zijn stem allerlei toonaarden aan kon, maar verdraaid ingenieuze liedjes in elkaar knutselde, die gretig afzet vonden bij anderen. Gelukkig hield hij er een handvol voor zichzelf.

De single waarmee Leo Sayer de doorbraak hier forceerde, was allesbehalve een evidente meezinger “Long Tall Glasses” . Het liedje nam gekke bochten, had een slimme tekst en vroeg enkele luisterbeurten vooraleer je er de charme van ontdekte. Uiteindelijk werd het toch maar mooi No 2 bij ons en zelfs No 1 in Nederland.

Sayer was ook de inspiratiebron voor The Scissor Sisters in 2006: “I Don’t Feel Like Dancing” had zowel titel als melodielijn vriendelijk geleend van “You Make Me Feel Like Dancing” van 30 jaar eerder. En als ik een liedje van Mika hoor, dan moet ik onbewust ook aan Leo Sayer denken. Hij heeft écht wel andere op muzikale ideeën gebracht.

Ooit hebben ze mij op de Joe website een Leo Sayer-kapsel aangemeten en al zweer ik trouw bij mijn broske, als ik ooit een haarinplanting overweeg, dan ga ik voor ‘Coupe Sayer’. Oordeel zelf.