The Album Connection

The Album Connection: I Love You

Joe default

De dag na Valentijn. Laat die romantiek nog maar even ronddolen in huis. Ik kreeg een andere idee voor dit weekend vol oprechte liefde, maar ook dat kon ik snel weer opbergen. Een uitzending met alleen liedjes die de 3 basiswoorden van de pure liefdesboodschap uitdragen: “I – love – you”.

Er wordt vaak gelachen met Vlaamse zangers die niet verder komen dan “ik hou van jou, ik blijf je eeuw trouw en je foto staat op de schouw (en meer van dat soort rijmelarij)” maar in feite valt ook dat lelijk tegen. Raymond Van Het Groenewoud stond uren in de kou voor Maria, maar veel artiesten wagen zich niet aan de eenvoud van “I-love-you”.

Je hebt het gekke Zwitserse duo Yello, acteur Anthony Quinn (bekend als “Zorba The Greek”) bromde in 3 minuten die liefdesverklaring bij elkaar (in allerlei talen) in wat heet een parlando: zo’n gesproken plaatje (trage rap avant la lettre).
Onze zangeres Sofie dankt er wel haar grootste hit aan en een piepjonge Cliff Richard zong het ook in 1961, om al zijn fans meer platen te doen kopen. Maar ook dan houdt het weer op. In het Nederlands is de buit rijker: Samantha, Liliane Saint-Pierre, Gordon, Nicole & Hugo (uiteraard), Dana Winner, Maribelle, Petra & Peter Waaldrecht hebben allemaal hits gescoord met liedjes die “Ik hou van jou” heetten.

En natuurlijk is er Noordkaap die de liefdesverklaring iets galanter bracht maar daarmee wel een klassieker bij elkaar zong: “Ik hou van U” mag dan ook niet ontbreken. Als je al die liedjes wil opfrissen: pech. Ik liet van al die “Ik hou van jou/ I love you” liedjes gisteren een fragmentje horen. Maar als je voor je geliefde een gedroomde cd wil samenstellen, heb je hierbij wel een handvol suggesties. Voor de volgende Valentijn.