The Album Connection

The Album Connection: The Beatles

Joe default

Beschamende vertoning zondag rond 10u30 . Dan hoor je een opname uit 1963 uit "Top Of Flop" het allereerste jongerenmuziekprogramma bij de VARA, gepresenteerd door Herman Stok. Daarin stelt hij I Wanna Hold Your Hand van The Beatles voor aan zijn jury van muziekexperten en die schieten het nummer één voor één af. Van pokkenherrie tot een rommeltje, luidt het commentaar, onder meer van cabaretier Henk Elsink. Daarbij moet ook het kapsel van de Fab Four het telkenmale ontgelden.

Vreemd: het was een programma voor ‘teenagers & twens’, die massaal in de zaal zaten en hun ongenoegen over de ongezouten uitspraken beschaafd lieten merken, maar die mochten hun stem niet laten horen en als de heilige Drievuldigheid het tot flop degradeerde, dan was het ook een flop. Zo geschiedde met het nummer van The Beatles.

Eén jaar later was het wel die Herman Stok die The Beatles als enige mocht interviewen bij hun bezoek aan Nederland. Wat er dan wel tot ‘top’ werd verheven in “Top Of Flop”? Keurige liedjes van Ray Conniff, Gert Timmerman en Freddy Quinn. Geen van deze 3 haalt wellicht ooit de album connection vanwege lichtjes gedateerd en toch net iets te grijs, The Beatles daarentegen zijn vaste klant. Maar het geeft een mooi beeld van hoe we toen dachten en leefden.

Te vaak willen we nu doen uitschijnen dat de jaren 50 & 60 de jaren van de rock ‘n’ roll waren. Dat we dweepten met Elvis Presley, James Dean & Marilyn Monroe. Het werden pas later iconen die stonden voor vrijheid en vooruitgang. Terwijl in Vlaanderen Bob Benny, Doris Day en de Boerinnekesdans uit de jukebox schalden.

We moeten ons niet schamen voor het verleden, maar wat goed was, blijft goed. Daarom hoor je zondag 2 keer The Beatles. Top.