The Album Connection

The Album Connection: Agnetha

Joe default

Frida van Abba heeft het ondertussen wel gehad met de muziekbusiness waar een comeback op latere leeftijd toch vaak faliekant afloopt, maar Agnetha heeft er eens in de zoveel jaar de behoefte om de draad met het verleden weer op te nemen en de talloze talkshows af te dweilen waarbij ze vooral dwaze of gênante vragen over het Abba-verleden in het gezicht geslingerd krijgt door jonge ambitieuze TV gezichten die hun research maar half deden.

Je vraagt je af waarom Agnetha dat doet. Ze heeft al lang niets meer te bewijzen en ook al bracht ze sinds de jaren 2000 slechts 2 nieuwe studio-albums uit, dat waren zeer coherente, verfijnde albums zonder franjes. “A” dat vorig jaar werd uitgebracht, kreeg zelfs lovende recensies, waar meestal een artiest op leeftijd door de muziekpers van nu wordt bestempeld als gedateerd of ouderwets.

Tien jaar geleden bracht Agnetha een bloemlezing van covers uit op “My Colouring Book” en dat is een cd die ik in deze album connection graag even opnieuw onder de aandacht breng. Op één van de liedjes “When You Walk In The Room” zingt ze met haar dochter Linda Ulvaeus, de dochter die ze met Bjorn kreeg in 1973. Ze namen al eerder een plaat op in 1981, toen Abba op wankelen stond: Linda was toen 8 jaar. Het was een kerstgetint album. En ook met haar jongere zoon, Peter Christian Ulvaeus, nam Agnetha in 1987 een kinderalbum op in het Zweeds. Christian was toen 10 jaar. Ik laat uit beide zeldzame albums een stukje horen: moeder & dochter, moeder & zoon, A & L, A & C. En ik blijf ondertussen trouw & actief lid van de AA*-club.

Michel Follet

*Agnetha van Abba