Vrijdag de 13de

13 pechvogels uit de muziekgeschiedenis! ?

Kat home header

Het is vandaag vrijdag de 13de en speciaal daarvoor zijn we op zoek gegaan naar de grootste pechvogels uit de muziekgeschiedenis

Alle verhalen werden vandaag op de radio verteld, elk uur één verhaal, 13 in het totaal. ?

Heb jij ze gemist? Hieronder kan je alle rampverhalen nog eens nalezen!

1. The Verve VS The Rolling Stones

De eerste pechvogels van dienst zijn de jongens van de Britse band The Verve. Die braken in 1997 door met de wereldhit Bitter Sweet Symphony. De single ging ontelbare keren over de toonbank en zou hun grootste hit worden. Goed voor de portemonnee zou je denken, maar… The Verve hield er exact nul euro aan over!

Het hele nummer door kan je een viool horen:


Die melodie is gebaseerd op een hit van The Rolling Stones uit 1965: The Last Time. Van dat nummer kwam ook in een instrumentale, symfonische versie uit. En die klinkt zo: 


The Verve wou het spel eerlijk spelen en had een overeenkomst met de platenmaatschappij van The Rolling Stones, maar dat was buiten de toenmalige manager van Mick Jagger en de zijnen gerekend. Die dreigde alsnog met een rechtszaak. Daar zagen de jongens van The Verve zo hard tegen op dat ze tot een overeenkomst kwamen waarbij alle inkomsten van Bitter Sweet Symphony naar The Rolling Stones gingen.

En zo kreeg het nummer een bitter sweet nasmaakje voor The Verve.

 

2. Ed Sheeran had dubbele pech...

Even terug naar oktober vorig jaar, naar de alomtegenwoordige Ed Sheeran. Die had toen niet een béétje pech, maar zeg gerust dubbele pech

Meneer Sheeran brak namelijk niet één maar twee armen. En da’s best vervelend als je gitaar moet spelen.

Ed Sheeran had die bewuste dag zin in een fietstochtje maar dat liep dus verkeerd af. Op Instagram postte hij een foto van zijn arm die in het gips lag. Hij vertelde erbij dat hij een ongelukje had gehad met de fiets. Sheeran postte die foto nog vóór hij naar het ziekenhuis moest. Fans hielden dan al hun hart vast, want Sheeran was op dat moment aan een wereldtournee bezig.

Na het bezoekje aan het ziekenhuis volgde het noodlottige nieuws: Sheeran had niet één maar twee armen gebroken! En gitaar spelen zonder armen, dat is nogal moeilijk, dus werden er vijf concerten afgelast. Pech voor Ed Sheeran én voor zijn fans!


 

3. Van Coolio tot zero!

Ken je Coolio nog? De Amerikaanse rapper had in de jaren ’90 verschillende hits waaronder Gangsta’s Paradise. Hij verdiende bakken geld, maar had naast muziek maken nóg een droom: Coolio wilde graag kok worden!

Eind jaren ’90 bracht hij het boek Cookin’ With Coolio uit. Dat werd een aardig succes en Coolio wilde meer! Meer boeken én een eigen kookshow op het internet. Dat avontuur bleek op een sisser uit te draaien. Coolio kwam zonder geld te zitten en besliste een paar jaar geleden dan maar om alle rechten op zijn muziek te verkopen!

Zijn kookplannen heeft hij intussen opgeborgen. Coolio probeert terug wat centen te verdienen met muziek. Zo treedt hij nog af toe op en bracht hij vorig jaar nog een single uit, maar zonder succes. 

Een beetje from hero to zero dus. Wat een pechvogel!


4. Gers Pardoel in vuur en vlam (letterlijk!) 

Artiesten brengen best wel wat tijd van hun leven op het podium door, en daar kan natuurlijk al eens iets foutlopen. Vraag maar aan Gers Pardoel!

Die speelde vorige maand in de Lotto Arena in Antwerpen en dat verliep niet zonder slag of stoot. Tijdens de show waren er vuureffecten, maar dat liep plots grondig mis. Iemand drukte op een verkeerd moment op het knopje, waardoor Gers geraakt werd door een vlam.

Aanvankelijk speelde hij gewoon door, maar toen even later Bart Peeters als gast op het podium kwam, ging hij toch even backstage. Daar bleek dat de vlammen door zijn t-shirt waren gegaan! Gers had derdegraads brandwonden aan zijn arm en elleboog. Toch ging de show gewoon door. De meeste toeschouwers in het publiek hebben er dus niks van gemerkt. 

Wat een held, die Gers!?


 

 

5. Rare eetgewoontes van Ozzy Osbourne ?

Ozzy Osbourne, de zanger van Black Sabbath, kan vandaag echt niet ontbreken want hij is toch wel één van de grootste pechvogels uit de muziekgeschiedenis. We gaan daarvoor terug naar 20 januari 1982. Black Sabbath gaf toen een concert in de Amerikaanse staat Iowa.

Tijdens de show smijt een fan iets op het podium wat lijkt op een rubberen vleermuis. Ozzy raapt het op en het lijkt hem wel leuk om er eens in te bijten, maar dat plezier slaat snel om. Het blijkt namelijk geen rubberen, maar een echte vleermuis te zijn!

In zijn autobiografie zegt Ozzy daarover dat hij meteen doorhad dat er iets niet klopte. Zijn mond zat vol met warm, slijmerig vocht en een vreselijk slechte smaak. Hij voelde de warme vloeistof langs zijn tanden naar zijn kin lopen. Van pech gesproken!

Ozzy was trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Een jaar eerder had hij ook al eens het hoofd van een duif afgebeten tijdens een vergadering bij zijn platenfirma. Toen was het niet per ongeluk, maar om zijn platenbazen te choqueren. Eigenaardige man toch, die Ozzy!6. Alanis Morissette opgelicht voor 4 miljoen?!

De volgende muzikale pechvogel is Alanis Morissette, die je natuurlijk nog kent van haar monsterhit Ironic uit 1996. Voor Alanis was het voorbije jaar 2017 een echt pechjaar

In januari bekende haar ex-manager dat hij haar voor meer dan 4 miljoen euro had opgelicht. Hij had gedurende een verschillende jaren meer dan 100 keer geld van haar rekening naar een andere rekening overgeschreven.

En nog geen maand later, in februari, werd er bij Alanis Morissette thuis ingebroken in Brentwood, in de buurt van Los Angeles. Inbrekers gingen met bijna 2 miljoen euro aan juwelen aan de haal. Hoeveel pech kan een mens hebben?

Haar grote hit Ironic zit ook vol met kleine en grotere pech: een vlieg in je glas wijn, regen op je trouwdag of de lotto winnen maar een dag later er het bijltje bij neerleggen... Je moet maar eens luisteren!


 

7. Cee Lo Green is niet zo 'Happy'

Artiesten schrijven hun liedjes niet altijd zelf. Soms krijgen ze er eentje aangeboden door een songschrijver. Dat was zo het beval bij Cee Lo Green.

'Crazy' was een grote hit voor Gnarls Barkely, de groep van Cee Lo Green. En de kans is groot dat die Cee Lo Green een paar jaar geleden ook echt crazy is geworden...

Iedereen kent het nummer Happy van Pharrell Williams, maar weinig mensen weten dat dat nummer oorspronkelijk was bedoeld voor Cee Lo Green! Sterker nog: hij heeft het nummer ook opgenomen. Het was de bedoeling dat het op de soundtrack van de film Despicable Me 2 zou komen, maar de platenfirma heeft daar een stokje voor gestoken. Op hetzelfde moment kwam er namelijk ook een nieuw album van Cee Lo Green zelf uit en de platenfirma had schrik dat het niet genoeg aandacht ging krijgen.

Pharrell Williams, die Happy schreef, nam het nummer dan maar zelf op en scoorde er in 2013 een dikke wereldhit mee. Het nummer stond in ons land meer dan een jaar lang onafgebroken in de hitlijsten waarvan 8 weken op nummer 1

Het betekende de grote doorbraak voor Pharrell Williams, terwijl we van Cee Lo Green al een hele tijd niets mee gehoord hebben.8. Kings Of Leon helemaal ondergescheten

Hoe straf Gers' optreden was nadat hij derdegraads brandwonden had, was dat bij de heren van Kings Of Leon wel even anders. Zij moesten tijdens een concert in 2010 plots van het podium weg vluchten!

Kings Of Leon gaf in de zomer van 2010 een openluchtconcert in de Amerikaanse staat Missouri, maar moest de show na 3 nummers al stopzetten. En dat had alles te maken met… duiven! De band werd letterlijk ondergescheten door een invasie van duiven.

Ook de bands die in het programma stonden hadden hun portie duivenstront al gekregen, maar Kings Of Leon besliste toch om aan hun concert te beginnen. Al tijdens de eerste 2 nummers werden de bandleden op een portie uitwerpselen getrakteerd. Vooral de bassist bleek een geliefkoosd doelwit van de duiven.

Toen er tijdens het derde nummer ook duivenstront op hun gezicht terechtkwam, besliste de bandleden het voor bekeken te houden en werd het concert stopgezet. De fans reageerden natuurlijk teleurgesteld, maar Kings Of Leon beloofde wel om het concert op een later tijdstip af te werken.

 Bekijk hieronder hoe de zanger zijn gezicht afveegt op het einde en de show op zijn einde loopt...


9. Eddie Van Halen en zijn vriendendiensten

Je kent natuurlijk de band Van Halen, vooral van de hit 'Jump'.

De gitarist van de band is Eddie Van Halen en het valt niet te betwisten dat Eddie wat van gitaarspelen kent. Dat was ook Quincy Jones niet ontgaan. Die was begin jaren ’80 producer van niemand minder dan Michael Jackson en op dat moment druk bezig aan het album Thriller. Daarop staat ook één van Michaels grootste hits: Beat It. Quincy was op zoek naar iemand die de gitaarsolo voor zijn rekening kon nemen en dus belde hij naar… je raadt het al: Eddie Van Halen.

Nochtans was het een regel in de band Van Halen dat niemand iets buiten de groep mocht doen, maar Eddie verzweeg dit geheime project en reed naar de studio. De gitaarsolo stond er op 20 minuten op en Eddie hielp terloops ook nog wat bij het arrangement van het nummer. Toch zal je zijn naam nergens terugvinden op de albumhoes! Bij 'gitaar' staat er gewoon een groot vraagteken.

Eddie werd ook nooit betaald voor zijn werk. Hij zag het eerder als een vriendendienst. Had hij toen geweten dat 'Beat It' zo’n grote hit zou worden, had hij het waarschijnlijk anders aangepakt. Quincy Jones beloofde hem wel een sixpack bier, maar ook dat heeft Eddie Van Halen naar eigen zeggen nooit gekregen...

Beluister hieronder de gitaarsolo van Eddie Van Halen:


10. Dé gemiste hit voor Michael Jackson

Herinner je je nog het moment waarop Michael zijn haar in brand vloog tijdens de opnames van een reclamespot voor Pepsi Cola? Dat was in 1984. Maar eind jaren ’90 begin 2000 was Michael eigenlijk al een beetje over zijn hoogtepunt heen. En later is gebleken dat hij toen een dikke wereldhit aan zijn neus voorbij heeft laten gaan.

Michael schreef de meeste liedjes zelf, maar niet allemaal. Rond de eeuwwisseling kreeg hij een nummer aangeboden door onder meer Pharrell Williams, die toen nog lang niet zo bekend was. Het was de bedoeling dat het nummer op het album 'Invincible' zou komen, dat in 2001 uitkwam. Maar Michael bedankte vriendelijk en liet het nummer aan zich voorbij gaan.

En nochtans kennen we het liedje intussen állemaal, maar dan in de versie van een andere artiest die er wél brood in zag. Ik heb het over Rock Your Body van Justin Timberlake. Die scoorde er in 2003 een gigantische hit mee en gaf zijn carrière zo een enorme boost. Het album 'Invincible' van Michael Jackson was uiteindelijk goed voor slechts één grote hit en dat hadden er dus twee kunnen zijn. Van een gemiste kans gesproken!


 

11. Ben Crabbé...? Kennen we niet!

In 2005 speelden De Kreuners een concert in het Sportpaleis in Antwerpen. Het was een grote show met alles erop en eraan. Zo had het podium ook een catwalk en op een bepaald moment willen de groepsleden op die catwalk om het publiek te gaan begroeten.

Ook Ben Crabbé komt van achter zijn drumstel gekropen en loopt richting catwalk, en daar loopt het fout… Ben wordt tegengehouden door de security en mag de catwalk niet op! 

De mensen van de security hadden Ben niet herkend! Ze dachten dat hij iemand uit het publiek was die op het podium was gesprongen!

Wees er maar zeker van dat dat verhaal nog geregeld met de nodige hilariteit wordt verteld als de band bijeen komt!

 

12. Enrique Iglesias zat helemaal onder het bloed!

Enrique Iglesias heeft ook al wat pech gehad op het podium...

Dat gebeurde tijdens een concert in Mexico 3 jaar geleden. Om de show goed in beeld te brengen, werd er gebruikt gemaakt van een drone. Toen die over het podium kwam vliegen, wilde Enrique hem vastnemen om er zelf ook wat beelden mee te maken, maar… hij greep het ding bij de propellers en die sneden los door zijn vingers!

Backstagemedewerkers maanden Enrique aan om het concert stop te zetten, maar die wilde daar niks van weten. Na 10 minuten stopte hij wel even om zijn hand te laten verzorgen, maar daarna werkte hij de show gewoon af. Zijn vingers bleven wel zo hard bloeden dat tegen het einde zijn hele t-shirt onder het bloed zat. Iets wat sommige vrouwelijke fans duidelijk best spannend vonden.

Wat een pechvogel maar toch ook een held, die Enrique! Om het met de woorden van Safety First te zeggen: that’s dedication!


13. Te vroeg vertrokken, jongens!

Als beginnend artiest moet je soms wat geduld hebben en dat is niet iedereen gegeven. Zo hebben enkele pechvogels de boot helaas gemist.

Wat dacht je bijvoorbeeld van Pete Best, de originele drummer van The Beatles? Zijn ouders hadden een club in Liverpool waar Paul McCartney, John Lennon en George Harrison regelmatig kwamen spelen, toen nog onder een andere naam en voor dat ze echt bekend waren. In 1959 vroegen ze aan Best om bij hen te komen drummen. 

Een jaar laten waren The Beatles geboren, maar het duurde nog tot 1963 voor de groep echt doorbrak. Pete Best was er toen al niet meer bij. Hij stapte een jaar eerder uit The Beatles na geruzie over zijn drumkwaliteiten. Best werd vervangen door Ringo Starr die zo in zijn plaats eeuwige roem verwierf.

Een gelijkaardig verhaal bij Richard Evans, de broer van David Evans die je kan kennen als 'The Edge', de gitarist van U2. Richard Evans had eigenlijk ook deel kunnen uitmaken van de Ierse rockband. Hij speelde namelijk gitaar in de groep The Hype, die later omgedoopt werd in U2. Maar dat heeft hij dus niet meer meegemaakt

Richard was de oudste van de groep en voelde zich daardoor een beetje een buitenstaander. Hij verliet The Hype in 1977, een jaar voor die U2 werd. Richard probeerde het nadien wel nog in andere groepjes, maar het grote succes is er nooit gekomen voor hem.


Een groot deel van deze pechvogels hebben in de 90's wel grote hits gescoord. Stem ze in jullie top voor onze Celebrate The 90's Top 900!