Raf & Rani Reizigers: Skitips

Raf & Rani Reizigers: Skitips

Ga je binnenkort skiën? Raf & Rani Reizigers Yuri & Dries hebben enkele handige skitips voor je.

Hou je manieren op de skipiste 

Op de skipiste gelden, net als in het verkeer, verkeersregels. Je hoeft geen skibewijs te hebben en je moet er geen proeven voor afleggen, maar je wordt wel verondersteld de regels te kennen. Door in kamikazestijl poepzat van de piste te racen heb je kans om veel dingen te verliezen: het respect van anderen, je waardigheid en je tanden.  

1.      Je bent hier niet alleen

In drukke periodes krioelt het op de skipiste van de prutsers en zatte Polen. Ook al ben jij perfect je bochten aan het maken, zorg dat je steeds een overzicht behoudt van alles wat er op de piste gebeurt. Voor je eigen bestwil.  

2.      Ken jezelf

Iedereen begint op niveau 0 en iedereen moet leren. Op de piste moet je altijd en overal kunnen stoppen. Beheers je de sport nog niet helemaal, wees dan extra voorzichtig!  

3.      Inhalen

Op skipistes mag je langs alle kanten inhalen. Naar boven is wat moeilijk. Hou rekening met het feit dat de plotse windverplaatsing van jouw straaljagersnelheid omvallende bomen en afgerukte ledematen kan veroorzaken. Serieus: zorg dat je voldoende afstand houdt. 

4.      Plassen doe je in de pot. Niet naast de piste. En drinken doe je in de skihut. Eet nooit gele sneeuw.  

5.      Langs achter! 

Het is de skiër die van achteren komt die zijn spoor zo moet kiezen dat hij niemand onder hem in gevaar brengt. De skiërs onder jou hebben voorrang.  

6.      Halt!

Even gestopt voor een skifie? Denk eraan dat wanneer je terug op de piste komt, iedereen voorrang heeft op jou. Kijk naar pisteverkeer of straks mag je een kliniekfie maken.  

7.      Elk zijn geval

 • Ben je gevallen? Dat valt (ha!) voor. Skiën leer je met vallen en opstaan. Heb je niets gebroken? Sta dan zo snel mogelijk op, voor je eigen veiligheid. Verzamel je materiaal en ga naar de kant van de piste.  
 • Zie je iemand die ernstig op zijn doos is gegaan? Maak dan een kruis met je/zijn/haar skilatten net voor de plaats waar hij/zij ligt en verwittig de pistiers. 

8.      Omhooggevallen  

Gevallen en ligt de helft van je hebben en houden op de piste? Klim dan omhoog aan de zijkant van de piste. Waarom? Nog eens omvergemaaid worden door een snowboarder is niet echt bevorderlijk voor de moraal. Ook niet voor de knietjes. 

9.      Buiten de lijntjes

Ga enkel buiten de piste skiën wanneer je voorzien bent van een lawinepieper, een peilsonde, lawineairbags, een schop, minstens twee vrienden en een rugzak vol ervaring. We menen het: je gaat ook niet trekken op de Noordpool in je zwembroek. 

10.  Vuilaard

 • Hou je afval bij je of gooi het in de vuilnisbak.  
 • Rook je? Breek de filter af en stop die in je broekzak of in een leeg click clack-snoepdoosje. Je wilt niet weten hoe die berg eruitziet wanneer de sneeuw verdwijnt: een grote asbak.  

11.  Draag een helm  
Waarom? Daarom! Geloof ons maar. Echt.  

12.  Eerstus
Wacht je beurt af aan de liften en blijf van andermans gerief af. Met je latten, stokken, handen of tong. Jij hebt misschien cheapass latten gehuurd, maar die persoon voor/naast/achter jou heeft misschien vijf jaar gespaard voor dat nieuwe paar ultrasonische ski’s. En de kans is groot dat hij net die agressieve Rus is met zijn harde rechtse.  

13.  Blijf uit de buurt van groepjes kinderen en hun leraar. Ooit al een mama-eend met zeven kleintjes de snelweg zien oversteken? Voilà. 

TIP:  

 • Sla aan het begin van je skivakantie enkele dingen op in je gsm: 
 • Het uniek nummer van je skipas. Wanneer je die verliest, kun je gratis een andere vragen. Een nieuwe skipas kost je minstens vier deftige après-ski’s. (Tip: neem er een foto van.) 
 • Het nummer van de plaatselijke hulpdiensten. 
 • Het adres van je hotel. (Na een bepaald tijdstip rijden er geen skibussen meer en ben je op jezelf aangewezen. Jawel, na de après-ski. In het slechtste geval met skibotten, latten en bij een temperatuur van -35 °C.) 
 • Iemand van de mensen die bij jou is stop je onder de naam ICE (in case of emergency) in je gsm. Wanneer er iets ernstigs voorvalt, zullen de hulpdiensten dat nummer bellen. Je moeder in België is geen goed idee.

Hou je manieren tijdens de après-ski 

TIP: Het zaligste moment van de skidag is om ’s avonds je skibotten te verwisselen voor je bottines. Zorg ervoor dat je dat moment kunt inplannen vóór de après-ski. Geen dank. 

Wanneer je bovenstaande tip niet hebt gevolgd: 

 • Ga in geen, GEEN geval op de tafels staan met je skibotten aan. De kleinste fout katapulteert je met je tanden op de toog. Of met je botten in het gezicht van je lief. 
 • Ga naar huis voor je licht uit is. Je hebt meestal nog een deftig parcours af te leggen. Doodvriezen buiten de après-skibar is echt schaamtelijk.  
 • Wanneer het licht van de après-skibar uit is, had je alláng weg moeten zijn. 
 • Drink geen shots die in brand staan. Na enkele glazen zijn je reflexen omgekeerd evenredig aan het risico op derdegraadsbrandwonden.  

Al deze tips komen uit “Hou je manieren in 50 stappen”, Dries & Yuri, Manteau, 19,99 

Deel deze pagina: