De eerste kersthit allertijden en andere weetjes over je favoriete kerstmuziek

De eerste kersthit allertijden en andere weetjes over je favoriete kerstmuziek

Of je nu een fervente liefhebber bent van de kerstperiode of aan het aftellen bent naar de kerstvakantie, er zijn heel wat redenen om blij te worden van het feestseizoen. Zo gaan we bij Joe all the way voor kerstmis en zorgen we ervoor dat jij stressloos richting eindejaar kan. Een outfit? Kan worden geregeld! Cadeautjes? Raf en Rani staan voor je klaar! En de ultieme trucjes om relaxed aan de feestdis te zitten? Daar zorgen Sven en Anke voor met hun kerstcursus.

En ook aan leuke gepreksonderwerpen aan de feesttafel hebben wij gedacht. Vergeet Stressmis, met deze feestelijke wist-je-datjes heb je altijd wat te vertellen!

Ultieme guilty pleasure

You love it or you hate it. Dat lijkt zowat de conclusie als het aankomt op kersthits. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat radiostations bijna dubbel zoveel luisteraars hebben als ze geregeld kerstliedjes laten horen. Een Amerikaanse radiodirecteur verklapte dat feestelijke muziek tijdens de eindejaarsperiode zowat de enige strategie is die altijd werkt om nieuwe luisteraars aan te trekken. Niets zo succesvol als merry music te draaien dus. Zelfs de zogenaamde haters van kerstmuziek blijven geregeld plakken, het is het ultieme guilty pleasure!
 

Radiogeschiedenis

Niet alleen houden DJ’s en luisteraars enorm van de kerstsfeer, de muziek is ook belangrijk geweest voor de radiogeschiedenis. Het eerste liedje dat ooit uitgezonden werd was een christmas carol. Eén van de uitvinders van de radio, de Canadese Reginald Fessenden, speelde 'O Holy Night' op de viool en zong op de radio in 1906. Het was de eerste radio-uitzending ooit en had al meteen die christmas spirit.

The Grinch vindt het gr-r-r-e-a-a-t!

Misschien heb je jezelf al wel eens The Grinch gevoeld, het groene monster dat kerstmis hartstochtelijk haat tot z’n steenkoude hart ontdooit en groeit dankzij de liefde en aandacht van vrienden. Maar The Grinch is niet alleen een groen monster, maar ook een grote tijger! Thurl Ravencroft zong het wereldberoemde 'You’re A Mean One, Mr. Grinch' in, maar was ook de mascotte van Kellog’s Frosted Flakes: Tony de tijger!
 

Een moraalboost voor soldaten

Irving Berlin was een liedjesschrijver van Joods-Russische afkomst en ontdekte kerst dus pas op latere leeftijd. Toch maakte hij met 'White Christmas' een van de meest memorabele kersthits allertijden. Amerikaanse soldaten met heimwee waren gek op het nummer en toen Berlin de troepen bezocht werd er menig traantje gelaten.

Pittig detail: 'White Christmas' werd een van de meest gecoverde kerstnummers allertijden. Een hele eer, maar Irving Berlin kon Elvis Presley niet uitstaan en toen die het nummer coverde, deed Berlin alle moeite van de wereld om het van de radio te houden. Zonder succes.De populairste ringtone ter wereld

Niet alleen is 'All I Want For Christmas Is You' van Mariah Carey een van de populairste kersthits allertijden, in 2006 was het ook de meest gedownloade ringtone ter wereld. Dat heeft Carey te danken aan songsschrijver Walter Afanasieff, die ook de monsterhit “My Heart Will Go On” voor Céline Dion neerpende.

 

Jingle Bells in de ruimte

Ook in de ruimte zitten er grappenmakers. De astronauten Walter Schirra Jr. en Thomas P. Stafford waren vanuit de Gemini 6 weer onderweg naar de aarde, maar vlak voor vertrek meldden de twee heren een mysterieuze verschijning. Ze spraken over een object, met acht kleinere modules en waarvan de leider gehuld zou zijn in een rood pak. En na dat statement zetten de schavuiten de tonen in van Jingle Bells. Geen aliens dus, maar een strak getimed mopje dat ook muzikale geschiedenis schreef.

Deel deze pagina: